Најновије

СПРЕМАЈУ ИМ ПЛАТЕ ВЕЋЕ И ОД 400.000 ДИНАРА! Власт чува фотеље за своје људе, окупља се екипа да се напуне џепови

Полиција је без директора око годину дана, а у јеку напетости на Косову без првог човека остала је и Безбедносна информативна агенција.

Ана Брнабић и Александар Вучић. (Фото: predsednik.rs)

Заштитнику грађана истекао је мандат још пре четири месеца, а ускоро ће и директору Агенције за спречавање корупције. Конкурси за те функције у независним институцијама још нису расписани, иако су сви рокови за то истекли.

Још од пензионисања Владимира Ребића, пре скоро годину дана, српска полиција нема директора. Иако су функције различите, до скоро је тај посао практично обављао тадашњи министар Александар Вулин.

Очекивало се да ће са избором нове владе бити изабран и шеф полиције, али се то још није догодило.

Плата директора, бар у време Владимира Ребића, износила је око 175.000 динара.

У Закону о полицији пише да директора бира Влада на период од пет година и то након спроведеног јавног конкурса. За сада нема ни конкурса, нити је познато да је Влада о томе расправљала.

Још једна висока функција – директор БИА је упражњена и то одласком Владимира Гашића на место министра унутрашњих послова. Гашић заправо на челну позицију у тој служби није смео ни да буде изабран, будући да је члан СНС, а закон забрањује да припадници БИА буду чланови странака.

Гашић је у тој безбедносној агенцији примао плату око 210.000 динара, а мандат му је истекао у мају ове године.

И новог директора БИА требало би да бира Влада Србије, али ни о томе се на претходним седницама није расправљало.

Власт не брине ни то што ситуација у независним телима није ништа боља.

Заштитнику грађана Зорану Пашалићу, који је месечно зарађивао око 465.000 динара, мандат је истекао у јулу ове године. Још у мају месецу надлежни скупштински Одбор за уставна питања требало је да преда образложени предлог за избор новог омбудсмана.

Иначе, јавни позив за заштитника грађана треба да упути председник Скупштине Владимир Орлић, а иако је на тој функцији дуже од три месеца, он то још није учинио.

За око два месеца истећи ће мандат и директору Агенције за спречавање корупције Драгану Сикимићу, који на тој функцији месечно зарађује око 420.000 динара.

По Закону, надлежно Министарство правде је требало још пре око месец дана требало да распише конкурс за ту позицију, али то није учинило.

Иначе, Драган Сикимић изабран је на функцију директора Агенције, мада је претходно био не само члан, већ и финансијер СНС.

Иако је тадашњи Одбор Агенције тврдио да у моменту расписивања конкурса Сикимић није био члан странке, лист “Данас” је објавио да избрисан из чланства СНС-а 17. јануара 2018, односно истог дана када је изабран за директора Агенције.

Овако се функционери лавовски боре за КиМ (ВИДЕО)

Извор: Nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА