Најновије

МИЛИВОЈЕВИЋ: Ескалација сада извесна, неуспех састанка у Бриселу је пораз ЕУ

Неуспех састанка у Бриселу је пораз Европске уније и показатељ да ЕУ не може да води тај процес тако да произведе резултат, и сада је ескалација извесна, оценио је дипломата Зоран Миливојевић, преноси Н1.

Косовска Митровица (Фото: Јутјуб)

“То значи да ако сутра почну да наплаћују казне, да ће томе Срби пружати отпор. Ако то буде радила полиција Косова на северном делу, онда је врло лако да дође до конкретног инцидента који може да запали фитиљ”, рекао је Миливојевић.

Сукоб је могућ зато што приштинска страна не одустаје у настојању да примени мере, али српска страна је одлучна да то не прихвати и пружи отпор, рекао је он.

Оценио је и да је Србија овог пута одлучнија да реагује уколико дође до ангажовања полиције на северу против Срба.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније у понедељак после разговора са премијером Косова Аљбином Куртијем у Бриселу да нису успели да постигну договор о регистарским таблицама.

Миливојевић је рекао да је једина шанса за повратак дијалогу – укључење Сједињених Америчких Држава.

“Показало се да ЕУ нема механизме деловања”, рекао је.

Казао је да ће се тешко наћи решење ако Курти остане на овој позицији и не буде “деловања према њему”, а једини који може да то уради је Вашингтон.

Коментаришући изјаву Бореља, шефа дипломатије ЕУ и домаћина данашњег састанка, каже да је био експлицитан у осуди става Приштине као никад до сада.

Начин на који је Курти данас учествовао у састанку је “потпуно поништио кредибилитет Европске уније”, рекао је Миливојевић и оценио да је највећи резултат то што је уопште дошло до трилатералног састанка.

Рекао је да приштинска страна сноси већу одговорност, зато што Курти “игнорише цео преговарачки процес” и инсистира искључиво на коначном споразуму.

Американци и Запад потпуно контролишу приштинску страну, и политички и финансијски, и могу то да реше ако хоће да избегну ескалацију, додао је Миливојевић.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА