Најновије

Европски парламент гласа: Уколико санкције Русији не буду уведене, Србија не треба да напредује

Европски парламент данас ће гласати о Резолуцији о проширењу, чији је аутор хрватски посланик Тонино Пицула.

Дебата о Резолуцији је отворена синоћ на пленарној седници, а у делу који се тиче Србије, тражи се усаглашавање са спољном политиком Европске уније, увођење санкција Русији, али и преиспитивање финансијске помоћи Србији како би се обезбедило да сви расходи ЕУ буду у потпуности у складу са стратешким циљевима.

У Пицулином извештају се Европској унији препоручује и да појача "конструктивну сарадњу са властима Србије и Косова како би се постигао свеобухватни правно-обавезујући споразум о нормализацији односа на основу узајамног признавања између тих двеју земаља у оквиру дијалога Београда и Приштине".

У амандману који су предложиле политичке групе европских социјалиста наводи се да, уколико санкције Русији не буду уведене, Србија не треба да напредује на европском путу.

Током дебате комесар за проширење Оливер Вархељи је рекао да је заједничка спољна политика заиста постала веома важна у току рата у Украјини, али да брзина преговора са земљама Западног Балкана остаје базирана на напретку у темељним поглављима преговора за чланство.

''ЕУ је одговорила одлучно на руску инвазију Украјине. Нама треба подршка наших најближих савезника, наших суседа. Заједничка спољна и безбедносна политика је постала веома важна у току овог рата. Међутим, према нашој методологији проширења и преговарачким оквирима, брзина преговора за чланство и финансијска подршка региону остаје базирана на напретку у темељним поглављима и зависи од напретка наших партнера", нагласио је Вархеји.

"Треба дати приоритет усклађивању земаља кандидата са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ и напредовати у преговорима о приступању са Србијом само ако се земља усклади са санкцијама ЕУ против Русије и постигне значајан напредак у реформама повезаним са ЕУ", пише у Резолуцији.

Соловјев открио прави разлог зашто Русија спасава живот Зеленском

Извор: rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА