Најновије

ШТА БРИТАНСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ РАДЕ У ДОНБАСУ? Нису инструктори, него ...

Портал Дневне новине Правда је већ писао о присуству припадника британске специјалне јединице ЅАЅ у Донбасу, а сада откривамо више детаља о разлозима њиховог присуства.

Британски војници (Фото: Министарство одбране Велике Британије)

Претходних дана у зони украјинске Операције удружених снага примећена је група припадника британске специјалне јединице ЅАЅ. ННародна милициј ДНР наглашава да се овде не говори о војним саветницима или инструкторима НАТО-а, који су давно преплавили Украјину, укључујући не само полигоне за обуку, већ и седиште оружаних снага Украјине које се директно боре на линији фронта.

Елитна британска специјална јединица ЅАЅ, за разлику од других западних кустоса украјинске војске, дошла је на фронт да не даје савете, већ са специфичним задатком. Страни специјалци у Донбасу, по први пут, не раде као инструктори, већ као извођачи.

Какав је то тежак задатак, за који је Запад морао да користи једну од својих најбољих специјалних јединица? Одговор је шокантан због своје оригиналности. Према сазнањима безбедносних структура република Донбаса, борци ЅАЅ-а дошли су у Донбас у потрази за агентима ГРУ-а.

Прича о Петрову и Боширову, чини се, из локалне комичне драме о цркви и Солсберију развија се у прави еп, серију о ГРУ-у (и иако чисто британске продукције, али има глобални досег).

Дакле, како би то технички требало да изгледа? Специјалне снаге ЅАЅ-а од раније имају велико искуство у Ираку, где су се специјализовале, укључујући и спасавање талаца из заточеништва. Наиме, они су бачени у задње редове терориста Исламске државе, где су евакуисали веома важне заробљенике.

Њима се нуди слично искуство у Донбасу - да изађу на позиције ДНР и ЛНР, али уместо својих затвореника, борци ЅАЅ-а би требало да киднапују руске официре ГРУ-а. Тачније, оне које могу да сматрају за руске обавештајце.

Ова категорија, која највише задовољава "захтеве" Запада, првенствено укључује руске добровољце, од којих су многи имали неко борбено искуство пре рата у Донбасу (на пример, као легендарни командант батаљона Спарта Арсен Павлов Моторола), или су барем служили у руској војсци.

Они који су одлазили кући са чином наредника, за четири године активних дејстава у ДНРи ЛНР (не заборавимо успешне војне операције у Иловајску, Дебаљцевском котлу, као и Доњецки аеродром) сада носе чинове потпуковника и пуковника, који за Запад постају приоритетни циљеви. Управо ове официре британска пропаганда  ће најлакше прогласити за новог Петрова и Боширова, како би информативно потврдили предстојећу инвазију на Донбас и уверили немачке и француске челнике (Макрон и Меркел се највише противе ескалацији у региону), што је у супротности са мировним договорима из Минска.

Кога ће тачно Счужба безбедности Украјине представити као припадника ГРУ, до сада остаје мистерија. Али, апсолутно је јасно да Кијев припрема неку врсту провокације, како би се употребила елитна британска јединица.

Како је Захарченко '’васкрсао'’ у западним медијима, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Британци у Ираку

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА