Најновије

Да ли маске успоравају ширење короне? Након немачке студије - добро ћете размислити

Суочена с новим, агресивним, обиликом корона вируса, Немачка је средином марта 2020. увела мере како би успорила ширење заразе, а једна од њих је било ношење маски на јавним местима. Овај захтев је изазивао контроверзе, при чему није било лако утврдити изоловани ефекат маске на ширење ковида-19.

Маска (Фото: pixabay. com)

У оквиру студије под насловом „Обавеза ношења маске и њен ефекат на пандемију корона вируса“, немачки научници анализирали су на примеру града Јене и других немачких региона, који су увели маске пре остатка земље како ношење маски утиче на број оболелих. Резултат: маска смањује стопу раста инфекције за 40 одсто.

Јена је шестог априла као први већи немачки град увела обавезу ношења маске у продавницама и јавном превозу, након чега је број инфекција значајно опао. Упркос томе, надлежне власти у Немачкој и даље су сумњале у ефекат обичних маски за лице.

Научници су због тога потражили друге мање градове и округе са сличном структуром становништва и сличном здравственом инфраструктуром. Тако је створена нека врста „синтетичке Јене“, која је тек касније увела обавезу ношења маске.

Након тога су научници поредили ефекте ношења маске у различитим групама: испоставило се да је три недеље након увођења обавезе у Јени било четири пута мање нових случајева инфекције него у упоредним групама. Двадесет дана након увођења обавезе ношења маске у Јени укупан број регистрованих случајева ковида-19 порастао са 142 на свега 158, док је у упоредном моделу тај однос био 143 према 205.

У другој фази студије, научници су анализирали број нових случајева у градовима и окрузима који су увели обавезу ношења маске 22. априла и поредили резултате с градовима и окрузима који су обавезу увели тек 27. априла, или касније.

И ту су забележене значајне разлике.

- Све у свему, можемо да кажемо да је увођење обавезе ношења маске у дотичним окрузима успорило ширење ковида 19 – кажу научници.

- На основу резултата студије, израчунали смо да ношење маске смањује број нових случајева ковида-19 на дневном нивоу за око 40 одсто.

Резултат је у складу с проценама епидемиолога и виролога да маска спречава струјање ваздуха при говору и на тај начин смањује преношење инфективних честица.

Прочитајте ОВДЕ    каква је то шамарчина Трампу.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА