Најновије

ЈЕРМЕНСКИ ГЕРИЛСКИ ОДРЕДИ МОГУ ДА ПРЕКИНУ ПРИМИРИЈЕ: Не слушају Јереван, настављају борбу (ВИДЕО)

У Нагорно-Карабаху не прете поновна непријатељства, међутим, буквално уочи почетка рада заједничког надзорног центра Русије и Турске, интензивирале су се активности герилских формација и диверзантских група. Баку намерава ускоро да отвори транспортни коридор до Нахичевана, а у Јеревану поново разговарају о другој руској војној бази.

Нагорно-Карабах (Фото: Јутјуб)

Главна претња стабилности у зони сукоба остају јерменски герилски одреди, који се не слажу са условима примирја и одбијају да се повинују команди јерменских оружаних снага и Одбрамбене војске Карабаха. У овим условима је тешко рачунати на руске мировњаке - већ је примећено да је линија контакта толико испрекидана да је практично немогуће спречити увођење малих герилских група од шест до десет људи.

Ово пружа прилику јерменским герилцима да широко користе тактику „удари и бежи“.

Сукоб у близини села Акаку (Агдам) 27. децембра добио је највећи одјек. Јерменски герилски одред од шест људи ушао је у битку са азербејџанском војском.

Судећи по слици битке, герилска група је ушла у регион Хадрут и напала осматрачницу - један азербејџански војник је погинуо, а други рањен. Затим, у другој половини дана, групу су пронашли, опколили и ликвидирали Азербејџанци током следеће „контратерористичке операције“.

Ова или друга група, претходно виђена на територији коју је Азербејџан контролисао у близини села Дашалти, успела је да изведе експлозију аутомобила оружаних снага Азербејџана, користећи мину.

Такође, стизале су информације о нападу јерменских одреда на команду оружаних снага Азербејџана у регији Зангелан, али није било званичне потврде.

Очигледно је директор ФСБ Русије морао да се укључи у решавање ситуације. 30. децембра у Москви Александар Бортников се састао са јерменским и азербејџанским колегама Арменом Абазјаном и Алијем Нагијевим.

Шефови безбедносних служби одговорних за безбедност територија у миру морају да поправе ситуацију у својим зонама одговорности. Шеф Службе националне безбедности Јерменије  да ојача контролу над илегално пристиглим Јерменима у Карабаху са оружјем, а шеф Службе државне безбедности Азербејџана одговара за сузбијање непотребних „антитерористичких операција“, које могу изазвати наставак непријатељстава. У циљу превентивног одговора договорено је стварање директног канала комуникације између три службе.

О активностима јерменских оружаних формација у Нагорно-Карабаху вероватно се разговарало са шефом Генералштаба Јерменије Оником Гаспарјаном, који је посетио Москву 30. децембра.

Време у овој ситуацији игра против јерменске стране. Током наредне две недеље почеће да функционише заједнички руско-турски центар за надзор, који се гради у Агдаму. Према турском министру одбране, оперативна група коју су чинили бригадни генерал и 35 официра турских оружаних снага већ је стигла у Азербејџан. Ако се напади јерменских герилаца наставе, Турска ће то моћи да искористи и пређе на увођење свог „мировног контингента“.

Коју нову територију је заузела азербејџанска војска, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА