Најновије

ЏОМИЋ: Амфилохије нам је оставио заветом да обновимо Ловћенску капелу!

Ових дана је у Црној Гори лансирана неистина да треба срушити Мештровићев маузолеј на Ловћену како би се на том месту обновила капела.

Протојереј-Ставрофор Велибор Џомић. (Фото: )

Пише: Велибор Џомић

Митрополија црногорско-приморска још од 1972. године, када је срушена заветна црква Светог Петра Цетињског, звана Ловћенска капела, није одустала од намере и захтева да се она обнови како би се испунила последња воља митрополита Петра ИИ Петровића Његоша да у њој почива. Блаженопочивши митрополит Амфилохије се неуморно трудио у том погледу. Отишао је пред Бога и оставио нам је заветом да обновимо Ловћенску капелу и манастир Светих архангела на Михољској превлаци код Тивта.

Ловћенска капела је, после Косова, најдубље уткана у душу и памћење православног народа у Црној Гори. Нимало не чуди што је омладина то најбоље осетила, па је митрополита на онај свет испратила новим ловћенским заветом: догодине на Ловћену!

Ових дана је у Црној Гори лансирана неистина да треба срушити Мештровићев маузолеј на Ловћену како би се на том месту обновила капела. Лично сам био сведок када је пре неколико година митрополит Амфилохије изашао на Ловћен, и то први пут после рушења ловћенске светиње. Отишао је како би сагледао простор и по повратку је рекао да је Његош утамничен у зиндану и да постоји адекватно место на коме би се обновила капела. Вреди знати да је још комунистичка власт у време рушења Ловћенске капеле донела одлуку да се од њеног камена сагради идентична на Ивановим коритима, али та одлука никада није спроведена из идеолошких разлога. Камен од срушене капеле се и данас налази на закоровљеној гомили на Ивановим коритима.

Прилике су се промениле и мислим да су се стекли услови да се приступи испуњењу Његошеве последње воље. Митрополит Амфилохије је то дубински осетио и заговарао решење које неће делити Црну Гору. Постоји и довољно правног основа да се то и учини.

Руска ратна авијација кренула у жесток напад! Пржи све под собом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА