Најновије

ОПАСНО! ХАШКИ ТУЖИЛАЦ ИЗНЕО ШОКАНТНА САЗНАЊА! Тачи спрема нова убиства!

Хашим Тачи, бивши председник лажне државе Косово и вођа терористичке ОВК, којем се у Хагу суди за мучење најмање 407 и убиство више од 98 Срба, припрема нове ликвидације и никако не сме да буде пуштен из притвора!

'Жуте куће' засад нема у оптужници (Фото: Правда)

Ово драматично упозорење стиже од хашког тужиоца Џека Смита, који каже да је потпуно уверен у Тачијеву спремност да понови монструозне злочине за које се терети. Смит наглашава да Тачи мора остати у притвору и због ризика од бекства, јер има разгранату мрежу помагача, приступ 'значајним новчаним фондовима' и могућност да побегне у више од 180 земаља које не признају 'Косово' и које га неће изручити.

Прети му доживотна

Према речима тужиоца Смита, Тачи би на привременој слободи сигурно наставио да подрива рад Суда за ОВК и застрашује сведоке, а ризик од бекства је огроман јер му прети доживотна робија.

- Уколико би му било омогућено да се нађе на слободи, Тачи ће наставити да омета поступак и утиче на сведоке. На Косову влада клима застрашивања људи који треба да сведоче. Постоји и опасност од бекства, с обзиром на то да му прети казна доживотног затвора. Ни правосуђе у Хагу, као ни Еулекс на Косову немају начине да у потпуности контролишу Тачијево кретање - истиче Смит, додајући да би Тачи лако могао да буде ван домашаја хашког правосуђа.

- Уколико би Тачи побегао, обавезу изручења имале би само оне државе које су признале Косово. То значи да би Тачи могао да отпутује у више од 180 земаља у којима би био ван домашаја правосуђа. Уз то, Тачи има разгранату мрежу помагача и приступ значајним фондовима. Коначно, Тачи је оптужен за широк спектар ратних злочина, због чега сам уверен у његову спремност да нове злочине и насиље над противницима почини и много година касније - упозорава тужилац Смит.

Довољно доказа

Коментаришући ове наводе, декан Факултета за безбедност 'Едуконс' Мирослав Бјеговић оцењује да је хашки тужилац потпуно у праву.

- Тужилаштво је прикупило довољно доказа који доказују најстрашније злочине које су вође терористичке ОВК починиле током 1998. и 1999. године. Касније су као највиши представници власти лажне државе Косово извели бројне ликвидације сведока неалбанске и албанске националности, који су могли да сведоче о њиховим монструозним злочинима. Тачи и његов оптужени саборац Кадри Весељи постају свесни да им у намери да избегну суђење не могу више помоћи ни њихови амерички ментори. Суд за ОВК, на другој страни, разуме какве би последице могла да произведе одлука о Тачијевом привременом пуштању на слободу у наставку суђења. Све ово нам указује на чињеницу да је правда спора, али ипак достижна - наглашава Бјеговић.

Помпео одбио Тачија

Тужилац Џек Смит је у свом обраћању Суду за ОВК приложио и детаље Тачијевог писма америчком државном секретару Мајку Помпеу, у којем је од америчког званичника тражио 'кључне реформе' у Суду за ОВК. У том тренутку истрага против Тачија и његових сабораца из ОВК била је увелико започета. Мајк Помпео је одбио Тачијев захтев, уз образложење да би то 'озбиљно наштетило кредибилитету Косова у свету'.

'Жуте куће' засад нема у оптужници

Хашка оптужница засад не терети Хашима Тачија за случај 'Жуте куће', мада су приштински медији у неколико наврата објавили да би оптужница могла бити проширена.

Иначе, бивши известилац Савета Европе Дик Марти је у свом извештају из 2011. године Тачија означио као шефа криминалне организације која се бавила трговином људским органима.

Чедомир Јовановић имао инфаркт плућа! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА