Најновије

СУЂЕЊЕ ВУЧИЋЕВИМ "ПАЛИКУЋАМА" У ШКРИПЦУ! Само је корак до пресуде, али ако одбрани до марта успе ово, суђење се понавља!

Одбрана Драгољуба Симоновића, бившег председника општине Гроцка, успела је у својој намери да настави са одуговлачењем поступка пошто је на дан када је главни претрес требало да се заврши, тражила изузеће поступајућег судије!?

Првооптужени Драгољуб Симоновић (фото: Јутјуб)

За јучерашње суђење за паљење куће новинара Милана Јовановића било је предвиђено читање доказа из оптужнице, а потом и завршетак процеса дугог готово две године. Међутим, већ на самом почетку постало је јасно да до тога неће доћи.

Прво је бранилац окривљеног Симоновићевог саучесника Игора Новаковића изостао са рочишта, јер је 9. јануара, како тврде био у контакту са клијентом који има ковид, што је судију навело да раздвоји поступак у односу на њега.

Када је постало јасно да ће се упркос томе суђење одржати, одбрана Симоновића посегнула је за другим, адвокатима провереним алатом за одуговлачење поступка - тражењем изузећа поступајућег судије.

Суд је потом добио задатак да одлучи по овом захтеву одбране, а како је за то рок био непуна два сата (колико је трајала пауза) одлука није донета. Самим тим, наредно суђење је заказано за 20. јануар, а с обзиром на то да је одбрана навела да ће предложити и нове доказе питање је хоће ли суђење и тада бити завршено.

Оно што у овом случају брине јесте чињеница да ће поступајући судија у марту ове године отићи у пензију, те уколико до пресуде пре тога не дође, суђење ће морати да почне изнова, јер ће предмет бити додељен новом судији. Да ли је то циљ одбране биће познато у наредном периоду...

Да се одбрана служи свим могућим алатима за одуговлачење доношења пресуде говори и чињеница да је од до сада заказаних 20 суђења само девет одржано. Сваки пут због бизарних разлога - последњи пут у децембру прошле године оно је одложено јер је “Симоновићу било лоше након вађења зуба”.

Симоновић се на своје здраствено стање жалио од почетка овог процеса, а алатима одлагања служили су се и његови саучесници.

Суђење је требало да почне 9. априла 2019. године али се тада ни Драгољуб Симоновић, нити његови адвокати нису појавили. Адвокатска приправница тада је образложила да Симоновић није добио ни оптужницу ни позив за рочиште, те да се зато није појавио пред судом.

Једно од рочишта отказано је у јулу исте године када се Александар Маринковић и адвокати оптужених нису појавили на суђењу. Судија Славко Жугић новчано је казнио у износу од по 80.000 динара адвокате, који су морали да покрију и трошкове тог рочишта.

Оптужени Игор Новаковић, чији се бранилац јуче није појавио на суђењу, избегао је рочиште у новембру 2019. године уз оправдање да је болестан, а болест је била оправдање и ове године - поготову током епидемије ковида. Чак четири рочишта одложена су јер су се позивали на вирус корона - једно зато што су адвокати Симоновића били у самоизолацији, а чак три - јер је оптужени Михаиловић оболео од короне.

Оправдања зашто се суђење треба одложити одбрана Симоновића имала је и почетком прошле године, када је суђење одложено јер нису постојали технички услови за тонско снимање рочишта.

Подсећања ради, кућа новинара Милана Јовановића из Гроцке запаљена је 12. децембра 2018. године када је пироман бацио Молотовљеве коктеле кроз разбијени прозор гараже. Јовановић је у том тренутку био са супругом у кући.

Друго основно јавно тужилаштво у Београду које је водило истрагу у овом случају затражило је максималну казну од осам година затвора за бившег председника општине Гроцка због тога што је наложио паљење куће новинара Милана Јовановића. За окривљеног Владимира Михајловића и Игора Новаковића, као саучесника, затражена је казна затвора од пет година, а за Александра Маринковића, као извршиоца дела, казна затвора од шест година.

Иначе, Александру Маринковићу окривљеном да је бацио молотовљеве коктеле на кућу новинара суди се у одсуству јер је у бекству. За њим је расписана потерница.

А хашки тужилац упозорава да Тачи планира нова убиства, опширније ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА