Најновије

СУД У СТРАЗБУРУ ПОТВРДИО: Украјина нема шта да тражи на Криму

Суд у Стразбуру је у својој одлуци по жалби Украјине признао постојање руске фактичке јурисдикције над Кримом од 27. фебруара 2014.

Крим (Фото: РИА Новости)

То произилази из формулације да ће суд разматрати жалбу на могуће кршења људских права на Криму од стране Русије почев од 27. фебруара 2014. године, намећући тако Руској Федерацији обавезу да поштује релевантна права и осигура јурисдикцију над полуострвом од тог датума.

У четвртак је суд објавио пресуду о украјинској жалби против Русије.

У саопштењу Европског суда за људска права се каже да је „прво суд одредио обим питања које се разматра и пресудио да је одлука (о том питању) да ли наводна слика кршења људских права од стране Русије на Криму у релевантном периоду, односно од 27. фебруара 2014 године до 26. августа 2015. године, прихватљиво “, односно суд сматра да је Русија надлежна за догађаје на полуострву од 27. фебруара 2014.

Жалба '’Украјина против Русије'’ поднета је Европском суду за људска права у марту 2014. године. У њему украјинске власти тврде да је Руска Федерација од 27. фебруара 2014. године „вршила ефективну контролу над Аутономном Републиком Крим, што је довело до бројних кршења Конвенције о заштити људских права“.

Коментаришући одлуку коју је донео Суд, Министарство правде Руске Федерације указало је да је Европски суд за људска права утврдио недоказаним низ оптужби Украјине против Русије за догађаје на Криму, укључујући убиства цивила, притварање и застрашивање новинара.

„Европски суд за људска права је такође закључио да није доказан низ оптужби које су украјинске власти подигле против Руске Федерације, укључујући наводно убиство цивила, неоправдано лишавање слободе и застрашивање страних новинара, незаконито одузимање имовине украјинског војног особља, дискриминацију етничких Украјинаца, политички мотивисани злочин, прогон украјинског народа, одбијање регистрације верских и других организација“, саопштила је прес служба Министарства правде Русије.

Руско министарство је приметило да је суд у Стразбуру овом привременом одлуком потврдио своја процесна овлашћења за даље разматрање случаја, у оквиру којег ће бити дата правна оцена потраживањима украјинске стране о разним околностима везаним за догађаје на Криму 2014-2015 године.

О импичменту Бајдена прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА