Најновије

ПРОПАСТ ВАКЦИНА: На лагеру 1,3 милиона, народ их неће! Вучић само наручује и бесни: "Шта, само 388 примило?!"

Масовна вакцинација у Србији је почела, тачније постоје сви услови за масовну вакцинацију јер је одобрена употреба милион кинеских вакцина које су стигле за викенд. Током вечери или сутра у Србији се очекује и 250 хиљада доза руске вакцине Спутник В, а на располагању је и неколико десетина хиљада америчко-немачке Фајзер Бионтек вакцине. Председник Србије Александар Вучић тражио је бржу испоруку вакцина и оптужио надлежне у институту Торлак да држе вакцине у фрижидерима уместо да их дистрибуирају здравственим центрима.

Вакцине само стижу (Илустрација: cbsnews/video принтскрин)

Милион кинеских вакцина је ту, Фајзерова вакцина је такође у понуди, а 200 хиљада прве дозе Спутника В и 50 хиљада дозе број два руске вакцине на путу су ка Србији, наводе председник и премијерка који ипак признају да треба решити проблем споре дистрибуције и да је тек увођење информационог система открило да постоји застој у институту Торлак.

„Немојте да нам вакцине стоје у фрижидеру. Немојте да вас 10 пута питамо зашто није руска вакцина подељена и да добијамо одговор да је подељена. А онда видимо да смо поделили 388 вакцина, и видимо да имамо још значајан део слободних вакцина“, каже Вучић.

Међутим, набавка и дистрибуција вакцине само су један део проблема. Тежи део посла, чини се, биће убедити грађане да приме вакцину. Како је рекла премијерка Брнабић, тренутно је у Србији на располагању милион и 55 хиљада вакцина, док је пријављењих грађана знатно мање.

„Ми тренутно имамо 351.000 пријављених грађана, од тога 67 посто је преко 50 година старости“, каже Брнабић.

Први је кинеску вакцину примио министар здравља.

„Желим да кажем грађанима, немају разлога ни за какав страх. Ради се о изузетно безбедним и изузетно ефикасним вакцинама“, поручио је.

Приоритет за вакцинацију биће старији од 75 и здравствени радници који се већ вакцинишу – затим старији од 65, иза њих јавне службе – просветни радници, полиција, војска, све јавне службе, новинари, те запослени у јавним предузећима.

„Данас је овде више од 650 до 700 припадника војске Србије и Министарства одбране који ће примити кинеску вакцину. И ја сам примио кинеску вакцину јер имамо у њу потпуно поверење, као и у остале одобрене вакцине“, каже министар Небојша Стефановић.

Београд и Нови Сад одлучили су се за велике пунктове за вакцинисање, док ће у Нишу бити 43 мања пункта.

„Пункт на Сајму је спреман са 17 позиција за вакцинисање. Такође, ‘кол центри’ почињу са радом по општинама“, најављује градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Председник Вучић најавио је и да је Србија спремна да део вакцина које пристижу проследи земљама у региону, као што је то већ учинила са осам хиљада Фајзерових вакцина послатих Северној Македонији, уколико земље региона искажу интересовање за вакцине које је Србија набавила.

Зашто се крију информације о ценама кинеске вакцине и увознику, читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА