Најновије

ОВО МОРАТЕ ДА УРАДИТЕ: Несторовић проговорио о припреми за вакцинацију против ковида

Професор доктор Бранимир Несторовић је оценио да употреба пробиотика пре вакцинације против корона вируса може знатно поспешити имунитет.

Бранимир Несторовић. (Фото: Јутјуб)

Чувени дечији плумолог изјавио је да је пробиотике пожељно узимати најмање две недеље пре вакцинације како би били делотворни и ефикасни.

- Пробиотици су стимулатори имунитета, а то је показано за многе вакцине, али морају да се узимају бар две-три недеље пре вакцинације како би појачали имуни одговор - изјавио је професор.

Нестеровић је такође навео да је неопходно узимати их недељама пре примања вакцине, не само дан-два пре, а да је важно наставити са употребом и две недеље након вакцинације:   

- Пробиотик појачава реактивност тих ћелија и стимулише такозвани урођени имунитет. Ми се рађамо са огромним репертоаром одбране скоро свега што су преживели рецимо мајка, баба, деда...

Пробиотици играју важну улогу у развоју и успостављању цревне микрофлоре и подстичу сазревање имуног система. Ово помаже да се постигне бољи вакцинални одговор и боља одбрана од инфекција.

- За многе вакцине постоје докази. Рецимо за ММР вакцину било је много истраживачких радова, а употреба пробиотика у циљу поспешивања имуног одговора опште је позната као ефикасна - закључио је Несторовић.

Русија преговара о производњи Спутњика V са најјачом земљом Европе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА