Најновије

Хрватски председник напустио скуп величања злочина над Србима због усташких симбола

Хрватски председник Зоран Милановић демонстративно је напустио обележавање тлочиначке операције “Масленица 93”, јер су двојица учесника носили мајице са натписом "За дом спремни" и истицали усташке симболе.

Зоран Милановић (Фото: Јутјуб)

Чим је Милановићу јављено за ову провокацију одмах је напустио Задар.

Организатори су знали да председник неће да толерише истицање усташких симбола, јер је већ једанпут напустио Окучане због истог разлога.

Милановић је назвао хрватског премијера Андреја Пленковића и информисао га о провокацији у Задру и кренуо за Загреб. Двадесет и осма годишњица обележавање злочиначке акције на Масленици требала је окупити ратне заповеднике Хрватске војске, а очекивао се и долазак злочинца генерала Анте Готовине.

У овој акцији на територију Републике Српске Крајине која је трајала до краја 1993. године погинуло је 348 војника и цивила, а међу њима 35 жена и троје деце. У збеговима је као директна последица агресије умрло још 165 цивила, а укупан број страдалих је 513. Са подручја Равних котара, које су овој акцији делимично заузеле хрватске снаге (неколико десетина km²), укупно је прогнано око 10.000 становника српске националности. Села Смоковић, Ислам Грчки и Кашић су потпуно уништена и спаљена, а страдала су и национално мешовита села: Мурвица, Црно, Земуник, Пољица, Ислам Латински. Срби из тих села су прогнани, мучени, поклани или одведени у хрватске логоре.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА