Најновије

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Ово је одлука о мерама

Све постојеће мере остају на снази, одлучено је на данашњој седници Кризног штаба за борбу против вируса корона, каже епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

Он је рекао да тренутно побољшање епидемиолошке суитуације не треба да завара да "смо у контролисаној ситуацији".

"Далеко смо од тога. Важно је да будемо свесни да морамо очувати ове мере. Да на мерама инсистирамо без одвајања", рекао је он.

Посебно је важно, наводи, да мере остану на снази и да се у том периоду вакцинише што више људи.

"Вакцинација је кренула добрио, чак неочекивано добро. Морамо вакцинисати што већи број људи у што краће време. НИједна земља у односу на број становника нема толико вакцина као Србија", навео је он.

Он је навео да би у наредна два-три месеца уз вакцинацију и створени природни имунитет могли доћи до колективног имунитета.

Мере које су на снази су забрана окупљања више од пет људи, обавезне маске у затвореном,ограничено радно време за угоститељске објекте и тржне центре до 20 сати, а продавница до 21 сат.

У Србији до сада вакцинисано 119.711 особа

У Србији је до сада вакцинисано 119.711 особа, каже Тиодоровић и додаје да се тај број повећава из сата у сат.

Он је рекао да је у последња 24 сата тестирано 10.638 људи и да је позитивно на вирус корона 1.709 особа.

У последња 24 сата умрло је 19 пацијената, тако да се број преминулих попео на 3.849 особа од почетка епидемије.

"Тренутно је на болничком лечењу 4.731 пацијента код којих је потврђено присуство вируса. На респиратору је 161 пацијент", рекао је он.

Највише позитивних на вирус корона је у Београду -430, Новом Саду - 93, Крагујевцу и Нишу- 62, Крушевцу- 49, Краљеву - 46, Шапцу- 44, Ужицу -43.

Кинези могу да нам испоручују и милион вакцина месечно

Тиодоровић каже да Србија нема проблема са испоруком вакцина и да Кинези могу сваког месеца да нам испоруче и милион доза.

На питање да ли постоје проблеми у Србији као у Хрватској која ће морати да обустави имунизацију становништва, јер јој недостаје Фајзерових вакцина, Тиодоровић је рекао да Србија нема застој у испоруци и да све иде предвиђеном динамиком.

"Вероватно би правилан одговор дали Агенција за лекове, Торлак и сви они који учествују из Владе у набавци вакцина, али могу да кажем да у овом тренутку ми немамо застој у било којој испоруци и да то иде динамиком како је предвиђено за испоруку вакцине", рекао је Тиодоровић на конференцији за новинаре.

Каже да је неопходно да се они који су примили Фајзерову вакцину истим цепивом и ревакцинишу.

"Нормално је да обезбедимо и већу количину за оне који су показују интересовање специјално за Фајзерову вакцину. Као што очекујемо и веће количине руске вакцине, Кинези нам могу испоставити сваког месеца милион доза и то може много да користи", рекао је Тидоровић.

Тиодоровић је навео да је Мађарска, која је чланица ЕУ, на својој територији увезла руску вакцину.

Алергични на пеницилин могу да се вакцинишу против короне

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић каже да алергија на пеницилин није препрека да се грађани вакцинишу било којом од три врсте вакцина против вируса корона које су доступне у Србији, јер, како је објаснио, у производњи нити једне од њих се не користе пеницилински антибиотици.

Он је на редовној прес конференцији објаснио да апсолутна контраиндикација за вакцинисање било којом од ове три вакцине је доказана алергија на неки састојак вакцине или озбиљнија алергијска реакција на претходну дозу вакцине, ако је у питању друга доза.

"Све друго није апсолутна контраиндикација", навео је Јанковић.

Каже да су акутан поремећај здравственог стања или погоршања хроничног стања привремене контраиндикације, а да све остало нису апсолутно контраиндикације него мере опреза.

"Сама по себи алергија на пеницилин није исто што и склоност тежим алергијским реакцијама тако да не постоји препрека да се особе ако су само алергичне на пеницилин вакцинишу било којом од три вакцине, јер у производњи нити једне од њих се не користе пеницилински антибиотици", навео је Јанковић.

Упитан ко не треба да прими вакцину против вируса корона, Јанковић је рекао да су то особе које имају алергију на саму вакцину или на нешто што је у вакцини, као и они који имају тешке алергије као што су анафилактички шок и обољење коже уртикарија.

На питање о томе да се у јавности спомиње да постоји могућност да руска и кинеска вакцина не добију одобрење Европске агенције за лекове, да ли ће грађани Србије који приме те вакцине моћи да путују, Јанковић је рекао да је за вакцину Спутњик В предата документација Европској агенцији за лекове и да се очекује да ће бити предата и за кинеску Синофарм вакцину.

''Не могу да говорим унапред какво ће бити решење Европске агенције за лекове, али као лекар и имунолог очекујем да ће све вакцине које имају доказе делотворности и безбедности бити регистроване по истим критеријумима. Све друго би ме јако разочарало'', рекао је Јанковић.

Тиодоровић је рекао да чак и најбогатије земље и оне које производе вакцине не могу да гарантују да ће за своје становништво обезбедити неопходан број доза и да ће вероватно морати да прихватају и друге вакцине како би обезбедили што бољи обухват.

''Разумно је очекивати да све вакцине које буду сертификоване, безбедне и ефикасне бити прихваћене као гаранција да се може комуницирати, радити, да се живот може нормално наставити'', рекао је Тиодоровић.

Без студије о безбедности, труднице неће бити вакцинисане

Док се не ураде студије о безбедности вакцинације трудница, оне неће бити вакцинисане, поручио је Јанковић.

Он је рекао да ниједна од расположивих вакцина против короне до сад није испитивана код трудница и препоручио одлагање трудноће након што се прими вакцина, али не, истиче, на дужи временски период.

"Бесмислене су изјаве појединих, чак и лекара, да треба чекати годину дана или плашење жена да након вакцинације неће моћи да остану у другом стању", нагласио је Јанковић.

Он каже и да је било случајева у свету да су неке особе вакцинисане, па накнадно сазнале да су у другом стању, али, наводи, ниједна од њих није имала компликације.

Јанковић указује да је важно да све жене које планирају трудноћу и желе да се вакцинишу, буду свесне да вакцинација за њих није потпуно безбедна, али, напомиње, не постоји никакав разлог да се претпостави и да није.

Оно што би можда било разумно је одложити трудноћу за после вакцинације, али не на дужи временски период, као што се може чути од појединаца, само практичног тог месеца када се прими вакцина, не више, указао је Јанковић.

Чека ли Србију нови ултиматум, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА