Најновије

Вучић слагао да смо 4. у Европи по броју вакцинисаних? (ФОТО)

Александар Вучић јуче је, приликом обиласка радова на Савском тргу истакао да је Србија четврта земља у Европи по проценту вакцинисаног становништва, те да су само Данска, Малта и Британија испред нас. Судећи по подацима доступним на интернету, председник је и овога пута обмануо грађане.

Александар Вучић дочекује кинеске вакцине. (Фото: predsednik.rs)

Судећи по подацима сајта Оурwорлдиндата.орг, који се бави статистиком у вези са коронавирусом, Србија је далеко од 4. места што се тиче процента вакцинисаних у Европи. 

- Србија је четврта по броју вакцинисаних у Европи. Прва је Британија, затим Малта и Данска. Надам се да ћемо их престићи. Девети смо у свету по стопи вакцинисаних грађана, а у наредних 72 сата можемо да дођемо на пето место. То је нестварно да је једна мала Србија успела да се вине у висине. Данас имамо преко 42.000 људи који су вакцинисани, људи желе да се вакцинишу - рекао је Вучић.

Ипак, на сајту се може видети мапа која показује податке процента вакцинисаних на 100 људи, а према којима је испред Србије 17 земаља. Председник је био у праву када је рекао да су Велика Британија, Малта и Данска најбоље по броју вакцинација, али није тачно да се Србија налази на четвртом месту, већ је према овим подацима, на 18. месту.

Иако подаци Србије нису ажурирани за 23. јануар, нису ни подаци осталих земаља, тако да само чудо може попети Србију на четврту позицију. Једино ако све земље стану са вакцинацијама, а Србија настави пуним темпом, онда би можда могли да говоримо о четвртом месту у Европи.

Ово је очигледно још једна у низу лажи председника Србије, не би ли се сакрила катастрофална ситуација у здравственом систему, али и како би се скренуло са других тема, попут дебакла економске ситуације, нових намета грађанима, као и недавно смањење плата породиљама. 

Др Тиодоровић открио и шта ће бити са попуштањем мера! Више о томе ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА