Најновије

ПРЕДЛОГ ПЛАТФОРМЕ: Дијалог да воде само бојкот странке?

Покрет Двери усвојио је своју Платформу за дијалогу са влашћу коју ће послата "свим колегама у опозицији на даље консултације и усаглашавања, уз став да дијалог треба да воде само странке које су бојкотовале изборе.

Бојкот опозиција (Фото: Јутјуб)

Двери предложу захтеве - да ванредни избори на свим нивоима буду одржани пре председничких избора, и то у различитим терминима, да носилац изборне листе на свим нивоима избора може да буде само личност која је истовремено кандидат за народног посланика или одборника., те промена изборног система који це омогући гласање и за кандидате по имену и презимену.

У платформи предлажу и два модела за остваривање гаранција да ће оно што буде договорено у дијалогу бити примењено - ко-министре из редова опозиције у кључним министарствима за спровођење изборног процеса и заједничку комисију састављену од представника власти и опозиције.

Према платформи Покрета Двери, у будућем дијалогу са влашћу треба отворити још једну тему о којој до сада није било речи, а то је потпуно укидање Владине Уредбе о забрани запошљавања у јавном сектору.

Завршни заједнички захтев опозиције према властима, како наводе, треба да буде одређивање крајњег рока за завршетак најављеног дијалога.

На седници Председништва Покрета Двери која је одржана синоћ, а на којој је усвојена Платформа, одлучено је и да представници Двери убудуће неће учествовати нити на једном састанку унутар опозиције који је унапред медијски најављен, већ само на интерно организованим састанцима.

Нова: СП и део опозиције одбио позив за састанак СДС и НС

Странка слободе и правде и Покрет слободних грађана неће се одазвати позиву на састанак опозиционих странака у уторак, о заједничкој платформи за дијалог о изборним условима, који су им упутиле Нова странка и Социјалдемократска странка Бориса Тадића, преноси Nova.rs.

Како додаје, ни Демократска странка, као и ни Покрет за преокрет, неће учествовати у разговору са поменутим партијама.

Nova.rs наводи да је разлог за одбијање да учествују у разговорима то што су Нова странка и СДС пре разговора са овим партијама обавештавале јавност.

"Ми смо предлог платформе, која се односи на дијалог са влашћу, проследили свима за које смо сигурни да не би сарађивали са СНС. Нисмо желели да излазимо у медије, јер нам није била намера да наше саговорнике стављамо пред свршен чин како би испало да смо велики и важни, а други мали и небитни", рекао је неименовани извор портала из опозиције.

Како је додао, Двери, Заједно за Србију и Не давимо Београд изјаснили су се о њиховој платформи, док су, како каже, Нова странка и СДС одговорили преко медија.што је оцењено као покушај добијања ситних политичких поена.

Раније је саопштено да ће се састанак опозиционих странака и покрета о изради заједничке платформе за дијалог са влашћу о изборним условима одржати у уторак, 26. јануара у седишту Нове странке у Београду.

Како је најављено из те партије, на састанку ће бити размотрен предлог платформе коју су припремиле Странка слободе и правде, Демократска странка, Покрет слободних грађана и Покрет за преокрет, као и предлози осталих опозиционих странака и покрета.

СДС: Жалимо због одбијања на разговор о изборним условима

Социјалдемократска странка Србије (СДС) оценила је да изборни услови не би смели бити разлог подела, већ договора опозиције и изразила жаљење што су неке опозиционе странке одбиле позив на састанак на коме би се разговарало о изради заједничке платформе за преговоре о изборним условима.

Странка слободе и правде (ССП), Покрет слободних грађана (ПГС), Демократска странка (ДС) и Покрет за преокрет саопштиле су раније да се неће одазвати позиву на састанак у уторак о заједничкој платформи за дијалог о изборним условима, који су им упутиле Нова странка (НС) Вука Јеремића и СДС бившег председника Србије Бориса Тадића.

Те странке су навеле да је разлог за одбијање да учествују у разговорима то што су Нова странка и СДС пре разговора са овим партијама обавештавале јавност.

У саопштењу СДС-а се наводи да то образложење не стоји, јер су управо те странке свој одговор објавиле управо у медијима.

"Подсећамо их да су и сви њихови састанци, на које смо се ми увек одазивали, такође били медијски најављивани. Такође је медијски објављено и када су нам послали њихов предлог платформе, као и сама платформа, тако да не разумемо да им је сада ођедном медијска најава проблем", наводи СДС.

Из те странке истичу да су јавност обавестили о овом састанку јер сматрају да се пре свега грађана тиче обавештење о позиву на израду јединствене платформе опозиције.

"Сматрамо да нема разлога за нетранспарентност у вези с позивом на заједнички састанак и да је окупљање опозиције позитивна вест, а не тема коју би требало крити од јавности. При том, напомињемо да је састанак затворен за јавност и да бисмо са коначном платформом изашли тек када буде завршена и договорена, за разлику од оних који нам замерају обавештавање јавности само о позиву на састанак, а у медијима су објавили чак и садржај својих предлога платформи", поручују из СДС-а.

Та странка истиче да се суштински циљ захтева свих опозиционих група не разликује и да је штетно да се на овој теми праве вештачке разлике и расколе.

"Изборни услови не би смели да буду повод за унутаропозиционо надметање, већ тема на којој ћемо одговорно показати способност договора и јединство, јер се једнако тиче свих учесника на изборима... Још једном се надамо да ће се ипак одазвати позиву и да ћемо у уторак коначно бити сви за заједничким столом и послати слику јединства и одговорности према овој важној теми, а не погубних раскола и наставка борбе за првог на Титанику", закјључује се у саопштењу СДС-а.

Зашто нам нису потребни страни инвеститори, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА