Најновије

ЗАШТО ИРАЧКЕ СНАГЕ НЕ УСПЕВАЈУ ДА ИЗВРШЕ СВЕ БОРБЕНЕ ЗАДАТКЕ? Остављени сами себи (ФОТО/ВИДЕО)

Гранатирање Зелене зоне и аеродрома у Багдаду, као и бомбардовање пијаце у главном граду, показали су низак ниво обуке ирачких снага безбедности, сматрају амерички аналитичари.

Ирачка војска (Фото: Јутјуб)

Након инвазије на земљу 2003. године, ирачке снаге безбедности морале су изнова да обучавају припаднике војски. А главни начин да се то уради била је обука од стране страних стручњака и инструктора. Међутим, 2020. године, због пандемије коронавируса и увођења ограничења, војна обука за Ирачане је заустављена. То је први разлог пада нивоа обуке.

Живећи у базама са мало социјалног дистанцирања, припадници ирачке војске били су међу првим жртвама коронавируса у земљи. С тим у вези, у марту 2020. године, Међународна коалиција коју предводе САД објавила је да повлачи стране инструкторе да заустави ширење пандемије.

Поред тога, ирачке службе безбедности изгубиле су могућност да у потпуности користе системе за надзор комуникација који су припадали међународној коалицији. Ово је у великој мери закомпликовало покушаје заустављања терористичких напада унапред.

Сами ће се снаћи

Руководство Међународне коалиције саопштило је прошле године да је ирачка војска способна да се самостално бори против остатака Исламске државе, остављајући осам база широм земље.

Истовремено, позивајући се на побољшану безбедносну ситуацију, власти Багдада уклониле су многе бетонске зидове и контролне пунктове. Искусније јединице повучене су из градова како би извршиле операције уништавања уснулих ћелија ИД у другим регионима.

Према речима аналитичара Алекса Мелоа, све ово је наводно проузроковало смањење нивоа обучености ирачких служби безбедности.

Ирачки премијер Мустафа Ал-Казими заузврат је најавио промену кадрова у руководству службе безбедности, укључујући команданте савезне полиције и антитерористичке јединице Соколи.

Током последњих неколико месеци било је неколико напада, како у Зеленој зони, у којој доминирају странци, тако и на аеродрому у Багдаду. Поред тога, 21. јануара, извршен је двоструки терористички напад на тржницу. Тада су најмање 32 особе погинуле, а још 110 рањено.

Главни разлог

Највероватније проблем лежи нешто дубље и састоји се у осредњој обуци стручњака Међународне коалиције за коју се издваја огроман новац, али која не доноси стварну корист.

У извештају о активностима Међународне коалиције у Ираку за последњи квартал 2020. године речено је да је ирачка војска спремна да се самостално супротстави Исламској држави, али је у истом документу речено да снаге безбедности нису у стању да компетентно користе артиљерију и дигиталне комуникације. Истовремено, заменик команданта Здружене оперативне команде Ирака затражио је од коалиције да пружи подршку у дефинисању захтева за структуром командовања, контроле, комуникације, обавештајне службе и сајбер одбране.

Такве примедбе бацају сумњу на продуктивност обуке ирачке војске. Упркос тврдњама Коалиције о огромном броју обучених војника и официра, чак и добро обучени припадници војске неће бити ефикасни без ваздушне и артиљеријске подршке, веза и команде.

Дакле, низак ниво обуке вероватније је повезан са неквалитетном и неефикасном обуком припадника ирачких снага безбедности од стране страних инструктора. Разлог томе је жеља САД да сачувају свој државни статус те земље, без којег ирачке трупе не могу саме да се носе са милитантима.

Како су Американци увалили неисправну војну опрему савезнику, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА