Најновије

ДОЛАЗИ ТРЕНУТАК ИСТИНЕ: Колике су шансе да Украјина заузме Донбас?

За Донбас долази „тренутак истине“, пошто оружане снаге Украјине могу да пређу у офанзиву на ДНР и ЛНР. Познати руски војни стручњак, капетан првог ранга у резерви Василиј Дандикин дошао је до овог мишљења у интервјуу за руску агенцију ФАН.

Украјински тенкови (Фото: Министарство одбране Украјине)

Олексиј Данилов, секретар Украјинског савета за националну безбедност и одбрану (СНБО), рекао је да је председник Владимир Зеленски наредио да се ревидирају претходно развијени сценарији за решавање ситуације у Донбасу као одговор на заоштравање ситуације на првој линији фронта. Додао је да су на састанку саслушани извештаји врховног команданта оружаних снага Украјине Руслана Хомчака, шефа Главне обавештајне управе Министарства одбране Кирила Буданова, председника спољно-обавештајне службе Валерија Кондратјука у вези са ситуацијом у Донбасу . Према његовим речима, на састанку је донесен низ одлука, али оне не могу бити обелодањене.

„На несрећу, у последње време забележен је нагли пораст случајева кршења режима прекида ватре, интензивирања диверзантских и снајперских активности, украјинска војска гине - све ово захтевало је моментални одговор државног врха. Сада ће бити покренут пети сценарио од 5. децембра 2019. Председник је наложио релевантним структурама да прегледају све ове ствари и, ако је потребно, направе нове верзије и нове амандмане “, рекао је официр.

Даље, шеф СНБО рекао је да кијевске снаге безбедности у Донбасу могу отворити ватру на положаје ДНР и ЛНР, ако постоји претња по живот војника Оружаних снага Украјине.

„Сваки командант је лично одговоран за личне оптужбе и доноси одлуке из своје надлежности. Ако говоримо о претњи животу војника, тада сваки командант има право да донесе одлуку о отварању ватре. Желео бих да приметим да се у случају претње по живот одлука о отварању ватре доноси одмах“, рекао је Данилов.

Заузврат, руски војни стручњак Василиј Дандикин верује да се кијевске власти припремају за војну акцију у Донбасу, али неће бити „лагане шетње“, јер ДНР и ЛНР имају заједничке границе са Руском Федерацијом.

„Чињеница је да кијевске снаге безбедности већ дуже време отварају ватру на положаје милиције Донбаса и мирна насеља ДНР и ЛНР, користећи не само пешадијско наоружање, већ и тешке минобацаче, АГС. Поред тога, кроз уста разних политичара власти Кијева саопштава се да споразуми из Минска нису валидни. Стога, највероватније, намеравају да се понашају другачије. Све ово ће довести до жртава међу цивилним становништвом Донбаса, губитака милиције и Оружаних снага Украјине. Кијевске власти данас купују турске беспилотне летелице и америчке противтенковске вођене ракете за потребе Оружаних снага Украјине. Али неће бити лагане шетње за украјинске снаге безбедности. Подсетићу вас да је више од 600 хиљада становника Донбаса већ добило руске пасоше. И што је најважније, Донбас има заједничку границу са Руском Федерацијом “, рекао је саговорник ФАН-а.

Војни стручњак Дандикин оценио је шансе оружаних снага Украјине да победе. Он верује да за Донбас долази „тренутак истине“, јер украјинске оружане снаге могу да покрену офанзиву на ДНР и ЛНР, искоришћавајући идеалне временске услове за напад.

„Док зима траје и нема пролећне бљузгавице, кијевске снаге безбедности и даље могу да покушају да се освете за поразе код Иловајска и Дебаљцева. Уверен сам да ће се ова авантура врло лоше завршити за Оружане снаге Украјине. Чини ми се да за Донбас сада долази тренутак истине “, резимирао је Василиј Дандикин.

Раније је украјински политичар, бивши посланик Врховне раде Алексеј Журавко, у интервјуу за ФАН, рекао да су кијевске власти ставиле тачку на споразуме из Минска о Донбасу.

Шта су Американци видели када су слетели на Марс, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА