Најновије

ДЕТАЉ КОЈИ ЈЕ МНОГИМА ПРОМАКАО! Усташа је узео крст, бацио га, а оно шта се затим десило је чудо (ФОТО)

Филмско остварење Предрага Гаге Атонијевића "Дара из Јасеновца", привукло је пажњу домаће, као и светске јавности, а запажена је и улога Дариног оца, Милета Илића ког тумачи глумац Златан Видовић.

Сцена са крстом (Фото: Јутјуб)

Златан Видовић недавно је у једном интервјуу истакао да му је ово била најзахтевнија улога до сада на филму, али да, колико год је тешко играти такву улогу, толико је за глумца и јако захвално.

- Играм Милета Илића, оца главне јунакиње, девојчице Даре, и то је до сада најтежа моја улога на филму. Тема је тешка, али о њој је заиста требало проговорити. Жао ми је што нисмо и раније и што је то гурнуто у историјски запећак. Сви знамо шта је Јасеновац био, а никако се до сада није десио велики филм који ће ту причу да пренесе и да остави печат. Тај филм ће остати после нас и биће записан у времену. Велика је част играти у таквом пројекту. Сви на сету су били предани душом и телом томе јер су схватили значај посла који обављамо - рекао је једном приликом глумац.

Један детаљ из филма о коме многи причају вам је можда промакао, а можда вас највише гануо. Али, о чуду на снимању - мало њих је досад знало.

Последња сцена коју игра Златан Видовић када је у реци, с крстићем у руци, а гледа ка аутобусу, заправо је право мало чудо. А њој је претходило једно истинско, на ранијем делу снимања.

- Постоји сцена кад усташком заповеднику предајемо ствари које смо нашли код лешева, а ја међу лешевима пронађем дрвени крст. Сцена је требало да се одвија тако да ја њему дам крст, а он га баци на мене и онда рез - објаснио је Видовић.

По сценарију, Миле Илић је, слушајући наређења да се све пронађено код побијених преда надлежнима - нашао крстић на лешу, пружио га потом усташком заповеднику, он видео шта је, па пошто му крст нема никакву вредност, заврљачио га.

- Међутим, кад је колега то урадио, крст се залепио за моје груди! Само сам се окренуо и ставио га у џеп. Крст је касније проиграо кроз читав филм. Није то било у сценарију, него је ваљда нека виша сила - рекао је Златан Видовић.

Дакле, уопште није било предвиђено да крст "заживи", нарочито не на начин на који јесте. Требало је да падне на земљу, да се тиме ослика реченица "они за Бога не знају", али...

Филм се завршава реченицом која је исписана док симболични воз мртвих одлази по снегу: "А Бог није Бог мртвијех него живијех; јер су њему сви живи", уз навођење да је то из 20. главе Јаванђеља по Луки, 38. стих. Ту би морала да се стави једна мала, али важна интервенција. Не она да се "Њему", Богу, у Светом писму увек претпостављало велико слово, па чак и када се заменицом ословљава, него једна важнија. Нису "Богу сви живи", фали ту "у Богу" сви живи. Слово "у", дакле. А важно је свако слово, чак и када оно представља целу једну реч.

Шта Горан Шарић каже о филму "Дара из Јасеновца" прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА