Најновије

ШТА СЕ ТАЧНО ДОГАЂА У ДОНБАСУ? Ратни репортер детаљно објаснио ситуацију

Кијев се припрема да на силу реши „питање Донбаса“ - пребацује свеже трупе на линију контакта, усваја нови закон о регрутацији резервиста и појачава гранатирање фронтовских села и градова. У Доњецкој и Луганској Народној Републици уверени су да би јединице Оружаних снага Украјине ускоро могле започети офанзиву великих размера, пише руски ратни репортер Александар Коц за РИА Новости.

Донбас (Фото: РИА Новости)

Пролећно заоштравање

После пораза оружаних снага Украјине код Дебаљцева у фебруару 2015. године и потписивања другог Минског споразума, украјинско руководство није ризиковало да изведе велике офанзивне операције у Донбасу. У Кијеву су коначно схватили да лака победа на југоистоку неће успети. Рат је годинама прелазио у позициону фазу. Међутим, украјинске оружане снаге никада нису престале да гранатирају ровове народне милиције ДПР и ЛПР, као ни насеља Донбас, тамо људи и даље умиру готово свакодневно. Мештани су навикли да експлодирају гранате и више не сматрају да су артиљеријски напади претеча велике офанзиве.

Међутим, ове недеље ситуација се драматично променила. Као што је представник ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре рекао новинарима, у ноћи на уторак, Оружане снаге Украјине извршиле су масовно гранатирање насеља Лењинскоје на југу републике, испаљујући велику количину великокалибарске муниције за сат времена. Срећом, овог пута чудом није било жртава.

Доњецк је гранатиран неколико дана раније. Ситуација се захуктава у Луганској Народној Републици. Министарство ЛНР саопштило је да су припадници 14. бригаде Оружаних снага Украјине поставили 250 противтенковских мина на пољима у близини села Орехово. Кијев шаље ешалоне са војном опремом у зону сукоба. Републике Донбаса су уверене да украјинска војска припрема офанзиву.

„Поред погоршања борбене ситуације и повећања броја гранатирања од стране оружаних снага, непрекидно стижу подаци о стварању снага и опреме од стране непријатеља“, рекао је портпарол НМ ДНР-а Данил Безсонов. покушавајући да тајно окупе снаге ноћу. Током протекле три ноћи само кроз Константиновку прошло је шест возова са тенковима и артиљеријским системима. Поред тога, акумулирају се залихе гасних мазива и муниције. Чак су и куповине горива у Белорусији знатно порасле у новије време. у последња три месеца ".

Агресивне намере Кијева делимично потврђује недавна изјава врховног команданта оружаних снага Украјине Руслана Хомчака да украјинска војска вежба офанзивне акције у урбанизованим областима. Према његовим речима, неопходно је да војска буде спремна „за све опције за развој ситуације“. Врховни командант није прецизирао на која ће насеља украјинска војска морати да јуриша. Вероватно је мислио на Доњецку и Луганску агломерацију - за Симферопољ и Севастопољ Оружане снаге Украјине неће имати довољно снаге ни одлучности.

Закон за рат

Још један индиректни доказ да ће оружане снаге Украјине напасти је нацрт закона који ће наредних дана Врховна рада усвојити у другом читању. Како је новинарима објаснио шеф парламентарног одбора за националну безбедност Александар Завитњевич, документ ће брзо, у року од 24 сата, укључити резервисте са борбеним искуством у војсци. Заменик је додао да ће се за то створити територијални центри за регрутацију и социјалну подршку на основу војних регистара.

„Зашто је дата ова изјава Генералштаба Украјине да су започели припреме за уличне борбе?", пита бивши заменик главног тужиоца земље, заменик генералног тужиоца и посланик Врховне раде Ренат Кузмин. „На којим улицама ће организовати битке? У Доњецку и Луганску? А зашто овај Закон? О новом систему регрутације? Они се заиста припремају за рат. То сведочи изјава представника трилатералне контакт групе са украјинске стране да Кијев неће поштовати Минске споразуме“.

Према Кузмину, борба против опозиционих ТВ канала, недавно затворених одлуком Савета безбедности Украјине, пада на исто платно. Није тајна да је већина Украјинаца против рата у Донбасу. Становништво је једноставно уморно од седам година оружаног сукоба, којем се не види крај.

Сходно томе, да не би наљутио бирачко тело, Кијев је одлучио да очисти информационо поље од било каквих критика. За украјинске власти ово је посебно важно, јер је рејтинг председника Владимира Зеленског озбиљно опао. А у узалудној нади да ће повећати популарност, можда ће се одлучити за „мали победнички рат“.

Лекције Нагорно-Карабаха за ДНР и ЛНР

Наравно, људи у Донбасу не седе скрштених руку. Убрзо по завршетку рата у Нагорно-Карабаху, војни лидери ДНР и ЛНР анализирали су разлоге пораза јерменских трупа и одлучили да изграде другу линију одбране. Такође се претпостављало да ће Оружане снаге Украјине покушати да понове успех Азербејџана у употреби јуришних беспилотних летелица, па војске обе народне републике уче да се одупру нападима дронова.

Кијев сада има шест извиђачких и ударних беспилотних летелица „Бајрактар“ турске производње. Ускоро ћу купити још.

„Команда наших оружаних снага свесна је свега што се дешава у Оружаним снагама Украјине, мере се предузимају“, напомиње Безсонов. '’Одлучиће се за офанзиву великих размера, то ће за нас бити тежак тест, а за њих последњи", додаје он.

Још није јасно када се тачно могу наставити активна непријатељства. У наредним месецима доћи ће до јаког отопљавања у Донбасу, које ће ометати кретање трупа и залиха. Многи стручњаци су уверени да ће Кијев започети агресију почетком маја. Наводе чак и датум - други дан у месецу, дан на који ове године пада Ускрс. Прва крв у овом рату проливена је управо на православни празник, када су милитанти из Десног сектора у априлу 2014. године пуцали на пункт милиције у близини села Билбасовка код Славјанска.

ДНР и ЛНР су спремне да узврате. У среду је руководство Народне милиције ДНР дозволило јединицама на линији контакта да пуцају на положаје Оружаних снага Украјине „ради заштите од украјинског терора“.

Како у Кијев довозе рањенике са фронта, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА