Најновије

"МОРА ДА ЈЕ БИЛА ПРЕША": Тужилаштво дало Вучићу слику леша са смрсканом главом да помогне у идентификацији

Циљ објављивања фотографија на конференцији за медије у суботу је утврђивање идентитета, рекли су из Тужилаштва за организовани криминал за ЦИНС. Адвокат Сеад Спаховић каже да је тужилац неприкосновен у истрази, али и да је објављивање фотографија знак да му недостају докази и да је у истрагу ушао прерано.

Вучић и Вулин на шоканнтној конференцији (фото: Јутјуб)

Тужилац за организовани криминал је дао сагласност за објављивање фотографија приказаних на конференцији за штампу у суботу 6. марта, наводи се у одговору Тужилаштва за организовани криминал (ТОК) Центру за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

На питање шта је сврха објављивања тих фотографија, из Тужилаштва одговарају:

„Циљ објављивања фотографија је утврђивање идентитета лица чије се тело налази на фотографији“.

Они наводе и да објављивање фотографија, односно полицијског материјала, неће имати негативан утицај на даљу истрагу о групи Вељка Беливука.

„Напротив, може довести до откривања свих детаља у вези кривичноправних догађаја за које се ова група терети“, наводи ТОК.

Адвокат и бивши заменик у два јавна тужилаштва Сеад Спаховић за ЦИНС каже да уколико је тужилац за организовани криминал дао сагласност за објављивање тих фотографија, онда то није никакав прекршај нити ометање истраге, с обзиром да је он тај који води истрагу и да је у њој неприкосновен.

Поставља се питање, додаје Спаховић, ко је тај који је тражио од тужиоца ту сагласност.

Намеру тужилаштва да објављивањем фотографија утврди идентитет лица, Спаховић објашњава проценом тужиоца:

„Он процењује да то може да допринесе идентификацији и он то правда тиме. То је, у ствари, јавни позив за прикупљање неформалних информација“.

На питање да ли је пракса да тужилаштво овако поступа, Спаховић одговара да је ово први случај за који он зна у последњих 40 година да тужилац од јавности тражи помоћ у идентификацији лица.

„Тужилац има право да каже да се нешто објави или да се нешто не објави, али је чињеница да то није до сада била пракса“, каже Спаховић и додаје да се не може пребацивати тужиоцу што мисли да је то добро за истрагу.

Тврдњу тужилаштва да то може довести до откривања свих детаља у вези догађаја Спаховић оцењује као очигледан мањак доказа. Према његовим речима, тужилац очекује да ће се јавити родитељи, девојке, пријатељи људи са тих фотографија.

„То доказује мањак доказа и да је у истрагу ушао прерано. То значи да је била нека преша“, сматра Спаховић.

ЦИНС подсећа да је у суботу 6. марта, након седнице Савета за националну безбедност, одржана конференција за медије председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и министра унутрашњих послова Александра Вулина, током које су приказане фотографије из истраге о групи Вељка Беливука. На фотографијама се налазило оружје, али и беживотна тела мушкараца као и делови тела.

Небојша Стефановић прети робијом људима из државног врха који су спремали преотимање власти, опширније ОВДЕ.

Извор: ЦИНС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА