Најновије

ПОЛОМИО ГРАНУ НА КОЈОЈ ЈЕ СЕДЕО, ИЗДАО ЂЕДА, ПРЕТВОРИО СЕ У МИЛА! Кривокапић србомрзац - има само један циљ!

Црногорски премијер Здравко Кривокапић наставио је да продубљује политичку кризу у земљи, хрлећи ка једном циљу - избацивање Срба са свих кључних државних функција.

Кривокапић (Фото: Влада Црне Горе)

Раскол са Демократским фронтом (ДФ), који му је и омогућио да заседне у премијерску фотељу, више не може да се сакрије, а тензије је заоштрио одлуком да разреши министра правде и људских права Владимира Лепосавића, због изјаве да се "у Сребреници није догодио геноцид". Ова одлука уследила је након реакције амбасада САД и Велике Британије, које су од Кривокапића захтевале да се огради од изјаве Лепосавића.

Покренуо процедуру

Кривокапић је саопштио да је покренуо процедуру опозива министра Лепосавића, као и да је спреман да поднесе оставку ако актуелна влада не ради добро.

Подсетимо, Лепосавић је рекао да је спреман да призна да се у Сребреници догодио злочин геноцида када то буде, како је рекао, недвосмислено утврђено.

- Хашки трибунал је компромитован, јер је прикрио доказе о злочинима над Србима на Косову - поручио је Лепосавић, а међународна заједница је оштро осудила његову изјаву.

Он је навео и да је у међувремену Хашки трибунал изгубио легитимитет.

Кривокапић је током ванредног обраћања истакао да су Лепосавићу "прогледали кроз прсте" када је у питању био иступ у вези са Законом о амнестији и околности око усвајања тужилачких закона.

- Изјава је остала на истом тону и нисам себи могао допустити тај луксуз, него сам реаговао у име Владе Црне Горе и рекао оно што је чињеница. Тражио сам оставку Лепосавића, јер сматрам да је то најбољи начин да личним чином покажемо своју одговорност - рекао је Кривокапић у ванредном обраћању медијима.

То је, истиче, урадио желећи да заштити интегритет ове владе.

- Пошто је Лепосавић остао доследан свом ставу, донео сам тешку одлуку - предлог о разрешењу члана Владе, у овом случају министра Лепосавића. Он је човек ретке интлигенције и изузетног познавања права. Да је то урадио министар пољопривреде, ја бих рекао урадио је из незнања. Али он је министар правде и људских и мањинских права. За тај ниво компетенције је недопустиво да министар правде износи своје приватне ставове - предочио је Кривокапић.

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић рекао је да је углед Црне Горе као земље која иде ка Европкој унији (ЕУ), угрожен изјавом о Сребреници коју је дао министар Владимир Лепосавић.

Лепосавић је, на седници Скупштине Црне Горе 26. марта, релативизовао одлуку Међународног суда за ратне злочине о геноциду у Сребреници, наводећи да је она базирана на ставу Хашког трибунала који је, како је рекао, компромитован, јер је прикрио доказе о злочинима над Србима на Косову. Међународна заједница је оштро осудила његову изјаву.

Антисрпска политика

Министар унутрашњих послова Александар Вулин реаговао је на најновију одлуку премијера Црне Горе Здравка Кривокапића.

- Премијер Кривокапић је још једном показао да му није нимало стало до тога шта мисле и осећају и Срби и Србија. И добро што је то урадио, поруку смо разумели, по њој ћемо и поступати. Показао је да му није стало до Срба. Не би ме чудило да у антисрпској политици потражи подршку Мила Ђукановића. Они који мрзе Србе се увек препознају и на крају нађу заједнички језик - рекао је министар Вулин и додао да они који мрзе Србе увек нађу заједнички језик.

Демократски фронт: Нећемо то подржати

Демократски фронт (ДФ) неће подржати разрешење министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића, саопштио је председник Нове српске демократије (НСД) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић након састанка лидера парламентарне већине.

- ДФ је подржао Владу 4. децембра. Та влада је имала нашу подршку. ДФ ће следити вољу гласача. Мислимо да није добро да се расправља између министра Лепосавића и премијера - истакао је Мандић на конференцији за медије у Скупштини и најавио нови састанак о овом питању.

Не може

Министар Лепосавић има обавезу да врши своје уставне и законске надлежности до одлуке Скупштине по предлогу председника Владе, изјавио је протојереј ставрофор Велибор Џомић.

- Председник Владе, а ни Влада немају уставно право да бирају и разрешавају министре, него је то надлежност Скупштине. Министре, вршите своју дужност - рекао је Џомић.

Издао Амфилохија

Грађани Црне Горе оштро су реаговали на најаву Кривокапића да планира да разреши дужности министра Лепосавића због изјаве о Сребреници, а многи наводе да је овим потезом премијер издао покојног митрополита Амфилохија Радовића. Многи оцењују да је ово крај владе Здравка Кривокапића и да је премијер "поломио грану на којој је седео".

- Ђеде, извини због свега… Лоши смо - један је од коментара на Фејсбуку.

Путин и Макрон решавају питање Косова и Метохије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Objektiv.rs
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА