Најновије

ХЛАДАН ТУШ ЗА ДРИТАНА: ЕУ не отплаћује кредите трећих земаља!

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић током недавног боравка у Бриселу тражио је од ЕУ помоћ за отплату кредита кинеској банци за изградњу првог дела деонице аутопута Бар-Бољари.

Дритан Абазовић. (Фото: Јутјуб)

Но, стигао је хладан туш. Европска унија поручила је званичној Подгорици да ће подршка Брисела одрживим инвестицијама допринети циљу Црне Горе да обезбеди одрживост јавног дуга, али и да ЕУ не отплаћује кредите од трећих страна, саопштила је портпаролка ЕК Ана Писонеро Хернандез.

Она је навела да је ЕУ установила конкретан инструмент подршке великим инфраструктурним пројектима на Западном Балкану и нагласила да ће Економски и инвестициони план помоћи да се искористе средства од других јавних и приватних инвеститиора, укључујући Европску инвестициону банку, под врло повољним условима.

- Подршка ЕУ одрживим инвестицијама допринеће циљу Црне Горе да обезбеди одрживост јавног дуга, што је такође од пресудне улоге у контексту процеса приступања. ЕУ не отплаћује кредите од трећих страна - навела је Писонеро.

Поручила је и да је свака земља слободна да утврди своје инвестиционе циљеве, али и да је ЕУ, како се наводи, забринута због социо-економских и финансијских ефеката које неке кинеске инвестиције могу имати.

- Постоји ризик од макроекономских неравнотежа и зависности од дуга - пренео је портал РТЦГ речи портпаролке ЕК.

Додаје да ће ЕУ наставити да промовише стабилност, одрживи развој и поштовање доброг управљања, у партнерству са трећим земљама, такође и на Западном Балкану.

Да је, како се наводи, ЕУ забринута због дуга Црне Горе према Кини, указује и одговор потпарола ЕК Петера Стана.

- Када говоримо конкретно о Црној Гори и Кини, ЕУ је забринута због социоеконмских и финасијских ефеката неких кинеских инвестиција и дуга који неке кинеске инвестиције имају у земљи - казао је Стано.

Поручио је да мотиви за таква задужења треба да буду проверени са црногорским властима, уз подсећање да је ЕУ највећи пружалац финансијске помоћи и трговински партнер.

- Радимо много са Црном Гором и земљама Западног Балкана, како бисмо им помогли да се ускладе са ЕУ стандардима и реформама, али не отплаћујемо дугове које они узимају од трећих земаља - закључио је Стано.

Иран био на корак од нуклеарке, а онда је Мосад извео саботажу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА