Најновије

ОДЛУЧУЈУЋА БИТКА: Крваве борбе авганистанске војске са талибанима, народ остао без воде и хране (ФОТО)

Борбе између авганистанске војске и талибана наставиле су се и данас у подручјима јужног и западног Авганистана где тренутно трају жестоки сукоби око преузимања контроле над регионалним центрима.

Авганистанска војска. (Фото: Јутјуб)

Према наводима Би-Би-Си-ја, талибански борци врше велику опсаду градова који уједно представљају и центре појединих регија у Авганистану. Највећи сукоби тренутно се воде око градова Херат, Ласхкар Гаха и Кандахара.

У Ласхкар Гаху, главном граду јужне покрајине Хелманд, локални медији преносе како су талибани у овом тренутку удаљени само неколико стотина метара од институција регионалне власти.

Иако су извештаји с терена говорили како су талибани још у петак заузели институције, командант авганистанских снага је изјавио како су снаге ове државе покренуле нелико офанзива које су натерале талибане на повлачење.

С друге стране, Кандахар се такођер налази у тешкој ситуацији. Десетине хиљада грађана је напустило град, а талибани су заузели положаје управо у домовима становника који су напустили град што такође отежава авганистанској војсци деловање.

- Ситуација се погоршава из сата у сат, а борбе унутар града су најжешће у ових 20 година. Талибани Кандахар виде као град од којег могу направити привремену престоницу. Уколико Кандахар падне, за њим ће Авганистан изгубити пет или шест других провинција - пише Би-Би-Си.

У Херату, локални новинари извештавају како су се сукоби интензивирали у последњих неколико дана, а талибански борци су ушли у јужне делове града који представља важно економско чвориште Авганистана.

Становници су поручили како је у граду све мање места за која се може рећи да су сигурна, а локално становништво је већ формирало војне јединице које ће се супротставити талибанима.

Поред сукоба, Авганистану у овом тренутку услед свих дешавања прети и хуманитарна катастрофа. Делови земље суочавају се са недостатком хране, воде, а центри за расељене особе већ су испуњени особама које беже од талибана.

Ментори из САД жестоко изрибали Куртија! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Klix.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА