Најновије

КИНА ПОСЛАЛА 19 ЛОВАЦА ПРЕМА ТАЈВАНУ: Оштар одговор Пекинга на захтев Тајпеја

Кина је послала 19 борбених авиона ка Тајвану, у великој демонстрацији моћи након што су тајванске власти изразиле намеру да се придруже Свеобухватном и прогресивном споразуму о транспацифичком партнерству.

Кинески ловац (Фото: Јутјуб)

Кина је раније послала формални захтев за придруживање Споразуму. Тајван је послао ваздушне патролне јединице као одговор на лет кинеских авиона, који су праћени системима противваздушне одбране, саопштило је тајванско Минстарство одбране.

Међу разним авионима било је 12 модела "Ј-16", два "Ј-11С", као и бомбардери и један противподморнички авион.

Кина шаље авионе у Тајван готово свакодневно у последњих годину дана. Тајван и Кина раздвојили су се током грађанског рата 1949. али Пекинг и даље сматра то острво делом кинеске територије. Кина се противи учешћу Тајвана у међународним организацијама.

Пацифичка трговинска група

Тајван је аплицирао за придруживање 11-чланој пацифичкој трговинској групи, саопштили су раније данас званичници тајванске владе.

-Молба Тајвана за придруживање Свеобухватном и прогресивном споразуму о транспацифичком партнерству (ЦПТПП) могла би бити осујећена ако Кина, која се пријавила прошле недеље, буде примљена прва, изјавио је Џон Денг, тајвански министар без портфеља.

ЦПТПП, који је ступио на снагу 2018. године, обухвата споразуме о приступу тржишту, кретању радне снаге и државним набавкама. Остале потписнице тог споразума су Аустралија, Канада, Јапан, Мексико, Сингапур и Нови Зеланд.

Кина тврди да полаже право на Тајван као део своје територије, и да влада Тајвана нема право да води спољне односе.

-Кина је ометала прилике Тајвана на међународној сцени. Ако се Кина придружи пре Тајвана, то ће угрозити пријаву Тајвана - рекао је Денг.

Противљење Кине

Пекинг је данас изразио снажно противљење настојањима Тајвана да се придружи Транспацифичком споразуму о слободној трговини (ТПП), истичући да је то острво "неотуђиви део Кине".

-Принцип једне Кине призната је норма међународних односа и општи консензус међународне заједнице", изјавио је новинарима портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђен.

Кина се "одлучно противи приступању Тајвана било каквим званичним споразумима и организацијама", додао је портпарол, само дан након што је Тајван поднео захтев за придруживање трговинском пакту, из којег су се САД повукле у јануару 2017.

Пекинг је прошле недеље аплицирао за чланство у ТПП-у, формално познатом као Свеобухватни и прогресивни споразум о транспацифичком партнерству, у очигледном настојању да повећа свој економски утицај у региону, оцењује Кјодо.

ЦПТПП је заправо било транспацифичко партнерство, односно група коју је промовисао тадашњи амерички председник Барак Обама. Његов наследник Доналд Трамп повукао се 2017. године из тог партнерства, а актуелни председник Џо Бајден се није поново придружио.

О сусрету руске и кинеске војске на Уралу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА