Најновије

ПУТИН: Наше војне снаге бране истину и суверенитет Русије

Учесници Специјалне војне операције су права подршка и одбрана Русије, поручио је руски председник.

Борци Специјалне војне операције бране истину и суверенитет Русије, они су истински ослонац и оклоп земље, поручио је председник Русије Владимир Путин на додели највиших државних награда за заслуге у различитим областима у Јекатеринској сали у Кремљу.

"Пролазимо кроз озбиљна суђења, бранимо истину, правду, суверенитет Русије и право нашег народа да сами одређују своју судбину. На челу ове борбе су они који испуњавају своје војне, професионалне и грађанске дужности у области СВО", рекао је Путин.

Медаљу Златна звезда за рад додељена је председници Савета Федерације Валентини Матвијенко.

Председник Државне думе Вјачеслав Володин одликован је Орденом заслуга за отаџбину 1. степена, а исто државно признање добио је градоначелник Москве Сергеј Собјанин, а исти орден додељен је и председници Сверуске федерације ритмичке гимнастике Ирини Винер.

Гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков одликован је Орденом за храброст, а та награда уручена је и потпуковнику Федералне службе Националне гарде Руске Федерације Виктору Дмитриеву и начелнику Луганске републиканске клиничке болнице Валентини Макарук.

Генерални директор Бољшој театра, уметнички директор Државног академског Маријинског театра Валери Гергијев одликован је Орденом заслуга за отаџбину 2. степена.

Звање Хероја Руске Федерације и почасна титула пилота-космонаута Руске Федерације додељене су космонаутима Ани Кикиној, Сергеју Корсакову, Денису Матвејеву, Дмитрију Петелину и Андреју Федјајеву.

Признање је уручено и стогодишњем ветерану из Дагестана Ибрахим-паши Садикову, који је раније добио звање Хероја Руске Федерације.

Руски председник је навео да је Ибрахим-паша Садиков, који је напунио 100 година, као младић отишао на фронт и преживео читав рат.

"Садиков је учинио пуно на очувању сећања на подвиг совјетског народа. Он је испричао да је тражио да га пошаљу у Украјину али су га одбили због година", рекао је руски председник.

Међу Херојима Руске Федерације су и потпуковник из ДНР Александар Јевтодиј, млађи водник Министарства одбране Русије Алберт Зајнулин, старији поручник Министарства одбране Русије Чалим Чулдум-Оол. Мешу награђеним су и Хероји Руске Федерације капетан Николај Соколов и млађи поручник Анатолиј Иванов.

Церемонији присуствује више од тридесет добитника ордена, медаља и почасних звања, међу којима су војна лица, космонаути, представници јавних организација, државни функционери, познати уметници, спортисти, новинари, мајке са више од двоје деце, медицински и индустријски радници.

ФРАНЦУСКА СПРЕМА ДА ПОШАЉЕ ВОЈНИКЕ У УКРАЈИНУ: „Пропао им првобитни план“

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА