Најновије

ВЕЛИКИ АМЕРИЧКИ УСПЕХ У ВЕНЕЦУЕЛИ И УКРАЈИНИ: Даље нападају Русију изнутра

Америчка владина агенција Broadcasting Board of Governors (BBG), која промовише америчку информативну агенду широм света, објавила је буџет за 2019. годину. У документу се наводе посебна достигнућа BBG-а у Венецуели и Украјини, док су озбиљна средства додељена за рад у Русији.

Радио Слобода (Фото: РИА Новости)

Колико кошта "демонстрација вредности"?

"Пре свега, ценимо сваки људски живот, штитимо права било које особе и делимо наду да свака душа живи у слободи", наводи се у годишњем извештају BBG-а са цитатом Доналда Трампа.

Финансирање је потребно у “стратешким областима за Сједињене Државе”, објашњава документ. Од владе се тражи 661,1 милион долара, што је за 24 милиона долара мање него прошле године.

BBG комбинује интернет ресурсе, телевизијске канале и радио станице које емитују програм на 58 језика у стотинама земаља. Они су аутори програма за Глас Америке и Радио Слобода. „Сваке недеље наша публика премашује 278 милиона људи широм света“, кажу аутори извештаја.

На званичном сајту се наводи главни циљ агенције „да се поуздане вести и информације доставе стратешки важној публици у страним земљама“, као и „да служи као поуздан извор вести и добар пример бесплатне професионалне штампе за државе које немају независне медије“.

"BBG показује свету вредности у којима америчко друштво живи: слобода, отвореност, демократија и поверење у будућност. Земље које деле те вредности подржавају интересе Сједињених Држава јер напредују, живе у миру са својим суседима, противе се тероризму и екстремизму. То су најбољи амерички савезници и трговински партнери'’, стоји у документу.

Даље, 140 страница детаљно описује шта треба учинити како би се "показале вредности".

Сарадници, слободњаци и информатори

Они ће се понашати као у шпијунским романима: да оформе мрежу локалних слободних новинара у регионима, као и да нађу поуздане доушнике. Запослени и асистенти ће пажљиво пратити државне и недржавне медије. Из "затворених заједница" информације ће ићи кроз друштвене мреже.

Да би покрили локалне вести, аутори извештаја предлажу да се у свакој земљи створе читави бирои, наглашавајући да је то већ „успешно функционисало у Украјини, Латинској Америци, Нигерији, Индонезији и бројним другим државама“.

Препоручује се да се фокусирате на наставу енглеског језика, чиме ћете привући читаоце и слушаоце да комуницирају. "Да би задовољили растући апетит за енглеским језиком у свету путем телевизијских и радио програма, као и специјалних визуелних помагала и малих видеа дистрибуираних у друштвеним мрежама", упозоравају говорници.

Друштвеним мрежама се даје посебна пажња. У BBG-у очекују да ће проширити публику за десет одсто.

Од 2012. године постоји активна борба против цензуре на интернету у такозваним "затвореним земљама" (њихова листа није наведена у извештају). У 2016. години, чак су основали „Канцеларију за слободу Интернета“, која је осмишљена тако да широм света обезбеди приступ интернету, тако да грађани могу слободно да размењују вести и информације.

Како је "Глас Америке" одјекнуо у Венецуели?

У Латинској Америци BBG је посебно успешан: било је могуће "продрети" (ово је глагол који се користи у документу) на вестима. Запослени у агенцији раде у нвинским редакцијама и говоре на протестима.

Ове године, напори ће бити усмерени на "сузбијање дезинформација државе, као и на подршку процесу демократизације у Венецуели и земљама Централне Америке - Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас и Никарагва". За реализацију специјалног програма Фокус пада на Венецуелу, чија је сврха да скрене пажњу на оно што се дешава у овој земљи. За то су у агенцији тражили додатних 1,24 милиона долара.

'’Глас Америке ће ангажовати и пружити новинарима све што им је потребно да се фокусирају на Венецуелу и значајно побољшају медијску покривеност, говоре о томе шта се догађа са осталим шеснаест земаља Латинске Америке, објашњавају америчку политику, траже локалце вољне да сарађују " - написано је у документу.

Све укупно, Глас Америке је пронашао 99 партнера широм Венецуеле, како на телевизији, тако и на радију и на интернету.

У извештају се наводи да је Венецуеланска публика овог медија у 2014. години имала 300 хиљада људи, а у 2016. години 1,9 милиона. "Латиноамерички читаоци признају да су захваљујући вестима које објављујемо боље разумели актуелне догађаје у целини, посебно о Венецуели, о америчком друштву и америчкој спољној политици. Више од половине испитаника рекло је да им је Глас Америке помогао да формирају '’лични поглед на важна питања'’. 

'’Садашње време'’ ће показати

Одлучено је да се америчка агенција супротстави "руској пропаганди" тако што ће се уложити средства у Радио Слобода и Глас Америке. Буџет "Гласа" повећан је за 166 хиљада долара, скоро достигавши 200 милиона. За Радио Слобода је потребно 91,3 милиона долара - 8,3 милиона мање него прошле године. Недељна публика овог медија је 26 милиона људи.

Руска служба Радио Слободе коштаће 6,3 милиона долара за буџет и 3,8 милиона долара за Украјину. 6.1 милиона је додељено за емисије на персијском језику које се емитују у Ирану.

Спомиње се и руски телевизијски канал Present Time, заједнички медијски пројекат Радија Слобода и Глас Америке, који се емитује у петнаест земаља света. Он је у потпуности финансиран од стране Конгреса САД преко Одбора гувернера за радиодифузију, који укључује државног секретара.

Руско министарство правде препознало је ове медије као "стране агенте". Међутим, то није спречило његов рад.

Русија као циљ

"BBG наставља да улази у Русију са својим програмима, као и да покушава да дође до публике која говори руски језик широм региона и света", каже се у документу.

Аутори извештаја тврде да се видеозаписи из Русије гледају с посебним интересовањем, понекад 300 милиона људи. Американци не намеравају да се зауставе на томе, већ 2019. године хоће "да спроведу јос више истраживања јавног мњења и студија који ће помоћи да се '’усади'’ поверење у информације које је BBG проследио Русији и земљама бивсег Совјетског Савеза".

BBG ће наставити да буде активан у Латинској Америци. Запослени и асистенти агенције "покривају теме које нису покривене провладиним медијима, али и утичу на питања која су веома осетљива за становништво у вези са религијом, науком, књижевношћу и музиком, пружају прилику да се говори о дисидентима и представницима опозиције."

Како је Русија преузела контролу над Арктиком, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Америчка помоћ Украјини

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА