Најновије

УН ИМА ПЛАН ЗА СИРИЈУ: "Надамо се најбољем, али припремамо се за најгоре!"

Цивили морају бити поштеђени током евентуалне турске војне операције на североистоку Сирије да не би дошло до масовног егзодуса или страдања становништва.

Турска војска у Сирији (Фото: Јутјуб)

То је поручио високи званичник УН.

Уједињене нације тренутно пружају помоћ 700.000 људи у том густо насељеном региону од 1,7 милиона и већ су направљени планови за прихват људи и пружање медицинске помоћи.

Панос Моумцис, регионални координатор УН за хуманитарну кризу у Сирији, рекао да свака војна операција која се одвија у овом тренутку мора узети у обзир спречавање масовног расељавања, преноси Ројтерс.

"Надамо се најбољем, али припремамо се за најгоре", изјавио је званичник УН новинарима у Женеви.

Сједињене Државе почеле су повлачење својих трупа из тог подручја, што отвара пут турском нападу на курдске снаге које су дуго биле у савезу са Вашингтоном у борби против Исламске државе, подсећа Ројтерс.

Турска се дуго залагала за успостављање "сигурне зоне“ дуж границе две земље, како би потиснула курдске борце које сматра терористичком организацијом и претњом својој националној безбедности.

"За нас као Уједињене нације, концепт сигурне зоне је онај са којим имамо горка искуства и заправо је никада не промовишемо и не охрабрујемо, имајући на уму Сребреницу и оно што се догађало у прошлости. Ипак, разумемо да ће постојати нека врста зоне која ће бити посебно обележена за војну операцију или као подручје у којем мора бити одређеног чишћења", рекао је Моумцис.

Уједињене нације су у контакту са свим странама како би објасниле где се налазе клинике, школе, водовод, пијаце и стамбени простори, као и да их позову "да се држе подаље од цивила", рекао је Моумцис.

Трамп прогласио капитулацију САД у рату у Сирији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА