Најновије

ЗА АНГЕЛУ МЕРКЕЛ ЋЕ 2020. ГОДИНА БИТИ ЗОНА СУМРАКА: Чека је низ изазова, а ту је и пензија!

Политичка каријера немачке канцеларке Ангеле Меркел, која је скоро пуну деценију најмоћнија жена планете, улази у зону сумрака 2020. и лако би могла годину дана раније да оконча свој четврти мандат.

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

Пред Меркеловом, коју Немци од милоште зову "мути" (мама), велики су изазови на домаћем, али и на плану спољне политике.

Коалиција у опасности

Она је још раније најавила да се неће више кандидовати за канцеларку након што јој 2021. истекне четврти мандат, а поновила је и неколико пута да није заинтересована за неку високу функцију у Европској унији, иако је она једна од најзаслужнијих за данашњи изглед породице европских држава.

У анализи кинеског глобалног медијског портала ЦГТН истиче се да ће за Меркелову један од највећих изазова бити да сачува владајућу коалицију са Социјалдемократском партијом (СПД). Судбина коалиције је доведена у питање након што је СПД у новембру за лидере изабрала Норберта Валтер-Борјанса и Саскију Ескен, који захтевају отварање дискусије са Меркелином конзервативном алијансом ЦДУ/ЦСУ.

Превремени избори

"Ако ново руководство не види прогрес у руковођењу државом последњих недеља и месеци, онда могу слободно да изаберем напуштање коалиције", поручио је портпарол канцеларке.

То би засигурно довело до превремених избора који би означили пензионисање Ангеле Меркел, која ће у јуну напунити 65 година. Спекулације да би „мама“ могла да канцеларију у Берлину замени канцеларијом у Бриселу и нису у потпуности утихнуле.

„Краљица Европе“ и „лидерка слободног света“ је на челу четврте највеће светске економије и њен утицај је далеко од избледелог.

"Многи људи, па и ја сама веома бринем о будућности Европе. То ми даје већи осећај одговорности за судбину Европе и очување њеног јединства", рекла је Меркелова за Зидојче цајтунг.

Ево ко је напао сиријска нафтна поља у источном Хомсу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА