Најновије

ИЗРАЕЛ ОТКРИО ЗАСТРАШУЈУЋУ ИСТИНУ: Изведена тајна операција против Асада! (ВИДЕО)

У среду је израелска војска открила "тајну операцију" у којој су прошлог месеца гађани положаје Сиријске арапске војске (САА) у близини окупиране Голанске висоравни.

Израелска војска. (Фото: oaf.org.il)

Према изјави портпарола израелске војске Авичаја Адрае, у ноц́и 21. септембра, "израелске снаге напале су и уништиле два положаја која су припадала сиријској војсци у зони раздруживања источно од сигурносне ограде на северу Голанске висоравни". 

Према Адраеу, "сиријска војска је користила уништена места у сврху рутинског извиђања и обезбеђења". Објављен је и видео снимак операције који приказује тренутак када су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) напале положаје Сиријске арапске војске у близини окупиране Голанске висоравни.

Израелски портпарол је додао да је операција дошла као одговор на оно што је описао као кршење споразума о разграничењу, које сиријској војсци забрањује стационирање у зони раздвајања.

Споразум о разграничењу на који се позива Адрае потписан је између Израела и Сирије крајем маја 1974., у присуству представника Уједињених нација, Совјетског Савеза и Сједињених Држава.

Према споразуму, две стране су се обавезале на прекид ватре и уздржавање од свих војних акција у спровођењу Резолуције 338 Савета безбедности УН издате 22. октобра 1973.

Међутим, иако овај споразум позива на заустављање војних акција на том подручју, Резолуција Уједињених нација 242 позива Израел да повуче своје снаге са Голанске висоравни; након тога уследила је Резолуција УН 497, која признаје Голанску висораван као сиријску територију коју је окупирао Израел.

Макрон оштро напада доскорашње партнере! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА