Најновије

ЕРДОГАН ПОТПУНО ПОЛУДЕО! НАПАО И АМЕРИКУ: "Не знате ви с ким имате посла!"

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је да Турска, упркос ставу САД, неће одбацити руски ракетни систем С-400.

Реџеп Тајип Ердоган/С-400 (Фото: ria.ru/tccb.gov.tr)

- САД не схватају са ким имају посла. Ви сте рекли да ми вратимо С-400 назад у Русију. Али ми нисмо племенска држава, ми смо Турска - рекао је Ердоган.

Он је додао да САД могу да користе санкције какве год желе.

- Какве год би санкције могле бити, не одлажите са њиховим изрицањем - нагласио је Ердоган, пренио је ТАСС.

Он је подсетио да је Турска дала новац за америчку пету генерацију борбених авиона Ф-35, али САД до сада нису испоручиле ниједан.

Ердоган је потврдио у петак да су пробна лансирања система С-400 извршена током вежби 16. октобра. Он је рекао да Турска планира са лансирањем, упркос ставу САД.

Чак и пре Ердоганове изјаве, амерички Стејт департмент рекао је да су акције Турске у супротности са њеним обавезама унутар НАТО-а. Турско Министарство одбране одбацило је оптужбе америчке стране.

Русија је у септембру 2017. године потписала уговор са Турском о набавци ракетних система С-400 у вредности од 2,5 милијарде долара.

Прва серија по овом уговору испоручена је Анкари ваздушним превозом у јулу 2019. Овим уговором, такође, предвиђен је делимични пренос производне технологије на турску страну.

Турска је прва држава чланица НАТО-а која је од Русије купила такве ракетне системе ПВО. Одлука Турске да набави ракетне системе земља-ваздух С-400 руске производње изазвала је негативну реакцију САД и НАТО-а у целини, при чему Вашингтон никада није престао да притишће Турску да одустане од својих планова.

Како Турска није попустила под притиском, Вашингтон је Анкару искључио из америчког програма развоја борбених авиона пете генерације Ф-35.

Урнебесне реакције на нову владу Србије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА