Најновије

АКО ОВО УСВОЈЕ, ИЗБАЦИЋЕ ПОРОДИЦУ ИЗ НАСЛЕДСТВА! "Хоћемо референдум о геј браковима!" (ВИДЕО)

Предлог Закона о истополним заједницама, како је најављено, биће у Скупштини Србије до краја пролећног заседања. Нацрт закона објављен је на порталу Е-управе, а сви који су желели да пошаљу своје коментаре, критику и сугестије на полазне основе Закона о истополним заједницама могли су то да ураде до 20. фебруара. Бура у јавности се и даље не стишава, гласни су и поборници и противници.

(Слева) Александар Ђурђев, Гордана Чомић и Горан Милетић у емисији код Оље Јовићевић (фото: Јутјуб)

Србија би била 48. држава у свету која регулише права и обавезе у истополној заједници.

Гостујући у емисији "Упитник" на РТС-у, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић каже да Закон о истополним заједницама представља поштовање људских права и Устава Републике Србије. "Људи у истополној заједници треба да имају права да регулишу како ће наслеђивати једна другу и статус деце из претходних веза”.

Како је нагласила, закон не сме да чини људе несрећним.

Горан Милетић из Коалиције против дискриминације наглашава да се не смеју игнорисати проблеми са којима се суочавају особе истог пола живе у заједници – наслеђивање, заједничка имовина, посећивање у болници и затвору.

"Законом ће бити регулисана питања заједничке имовине, наслеђивања, одлуке о лечењу и посете у болницама и затворима што сада могу само чланови породице, бриге о деци која су добијена у претходној вези", објашњава Милетић.

Александар Ђурђев председник Српске лиге тврди да је деведесет одсто грађана против таквих законских решења, додајући да о том питању треба још јавно расправљати.

"Надам се да се тај закон неће усвојити што су већ најавили неки посланици владајуће коалиције, Потребно је више времена за расправу", навео је Ђурђев и позвао да се о питању истополних заједница распише референдум наводећи пример Ирске и Словеније.

Министарка Чомић је узвратила Ђурђеву да се према Уставу Србије, о областима којима се регулишу људска права не може расписивати референдум.

Милетић се позвајући на испитивање јавног мњења истиче да су у ЛГБТ зајединци свесни става грађана наводећи да је само 23 одсто за геј бракове, али да је више од 80 одсто за регулисање права унутар истополне заједнице. Тим законом се уклања правна празнина, додаје Милетић.

Гордана Чомић је нагласила да је реч о закону о људским правима, који не задире у породични закон, не изједначава се истополна заједница, желимо да се регулишу права и обавезе у истополоној заједници.

Не улази се у ниједну обавезу и право из породичног закона, већ се регулишу права и обавезе у истополној заједници, указује Чомићева.

Према Ђурђеву, веома је инидикативо што у у процес није укључено Министарство за породицу и Српска православна цркава као и остале верске заједнице у Србији. Не може мањина да налаже већини како ће да се постави по том питању, каже Ђуђев, позивајући се на наводни став патријарха Порфирија који је се изјаснио против истополних заједница.

Гордана Чомић је поручила да ће се тек одржати јавна расправа о Предлогу закона која ће трајати 20 дана, а тај документ ће се наћи и на сајту ресорног министарства.

Ђурђев сматра да се однос у истополној зајдници може регулисати постојећим законима о наслеђивању и поклањању. "Ово је против традиције и интереса народа", каже Ђурђев, додајући да огромна већина грађана не познаје одредбе предлога закона.

Горан Милетић указује да се демократичност једног друштва показује према ономе колико се даје права мањинама, ма колике она биле. ЛГБТ заједница је била једина у Србији чијим је члановима прећено ликвидацијом на улици, наглашава Милетић.

Чомићева поручује да је реч о закону о људима, иза кога стоје универзитетски продфесори, ЛГБТ зајединца, односно људи који живе у истополним заједницама.

Ђурђев понавља да за расправу о том питању потребно додатно време. Позивам посланике да гласају против тог закона. Треба изаћи на референдум и тада би се видело да је 90 грађана Србије против, каже Ђурђев.

Чомићева наглашава да је најважније да се када законски предлог уђе у скупштинску процедуру изгради политичка воља и да се на седници чује комплетна аргументација сваког посланика.

А доктор ветерине Миланко Шеклер ударио је по српској цркви и оптужује је за смрти од короне, а уједно хоће да нас затвори као кокоши у кокошињац, опширније читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА