Најновије

ТУРЦИ ПОБЕСНЕЛИ! НЕЋЕ ВИШЕ НИ НАТО! Масовне демонстрације због Бајденове одлуке која је погодила Ердогана

Протест је одржан испред турске војне базе Инџирлик у којој су смештене америчке и НАТО војне снаге, а организован је због одлуке америчког председника Џоа Бајдена да отомански злочин над Јерменима из 1915. формално декларише као геноцид.

Турска војска. (Фото: tsk.tr)

Испред ваздухопловне базе Инџирлик на југу Турске, где је смештен амерички војни контингент, одржан је протест на ком су демонстранти тражили да се тај објекат затвори, а војници протерају као одговор на одлуку председника САД Џоа Бајдена да злочине над Јерменима у Првом светском рату, које је починило тадашње Отоманско царство, назове геноцидом.

Демонстранти су носили турске заставе и транспаренте на којима је писало: "Одлази НАТО - непријатељу Ататурка", "Затворити Инџирлик за САД због лажи о геноциду", "Не НАТО. Ово је наша земља", "Зауставите амерички империјализам" и многе друге.

Протест је организовао локални огранак Савеза младих Турске који сматра Бајденово признање незаконитим.

Подсетимо, амерички председник је током викенда потписао документ којим је Америка формално догађаје из 1915. на простору Мале Азије и околних региона, признала геноцидом, чиме је постао први лидер САД који је тако "грубим" изразом окарактерисао страдање око 1,5 милиона Јермена. Наиме, сви Бајденови претходници трудили су се да избегну оштру реторику о том питању, иако је 32 државе света пре САД отоманске злочине над Јерменима назвало геноцидом.

Међу њима је турски савезник, Русија, на чије признање званична Анкара није толико жустро реаговала као када је то сад учинила Америка. Најпре се по том питању огласило министарство спољних послова Турске, окарактерисавши Бајденову реакцију као "срамно извртање историје које отвара дубоке ране".

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган затим је поручио Бајдену да Америка треба да се "погледа у огледало", а саопштење председника САД назвао је деструктивним и штетним по међусобне односе.

Бил гејтс разбеснео јавност због вакцина! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА