Најновије

ПОВРАТАК АМЕРИЦИ? Ердоган најавио нову еру у односима са САД

Председник Реџеп Тајип Ердоган најавио је побољшање односа са САД и позвао велике америчке корпорације на већу сарадњу са Турском, али је поновио критике због одлуке Беле куће да масакр над Јерменима 1915. године назову геноцидом.

Реџеп Тајип Ердоган. (Фото: Сајт председника Турске)

Ердоган је рекао је да се нада да ће најављени сусрет са председником САД Џо Бајденом омогућити отварање нове ере у односима између Анкаре и Вашингтона, који су врло напети од 2016. године, преноси Ројтерс.

"Уверен сам да ће сусрет са Бајденом на самиту НАТО-а 14. јуна бити најава нове ере у нашим односима", изјавио је турски председник на састанку путем видеоконференције са шефовима америчких компанија.

Ердоган се на састанку, на коме су између осталих учествовали директори Боинга, Амазона, Мајкрософта, Пепсика, Циска, Проктера и Гембла и Џонсона и Џонсона, захвалио компанијама које верују у Турску и рекао да очекује да ће САД у тој сарадњи бити конструктивније.

Он се осврнуо и на изјаву америчког председника, који је прошлог месеца признао да је Османско царство починило геноцид над Јерменима током Првог светског рата, и рекао да је она ставила додатни терет на односе две земље.

Односи између Турске и САД, две чланице НАТО-а, погоршали су се 2016. због неколико спорова, а Вашингтон је био незадовољан одлуком Анкаре да купи руске ракете С-400, па је искључио из програма производње америчког борбеног авиона Ф-35.

Украјина посебим системом саботира ОЕБС, крију нагомилано наоружање! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА