Најновије

АМЕРИКА ШАЉЕ ОГРОМНО ПОЈАЧАЊЕ У ЗЕМЉУ БЛИСКОГ ИСТОКА: Очекује се велика ескалација сукоба!

Сједињене Државе послале су два конвоја камиона који су преносили војни и логистички материјал у сиријску провинцију Хасака. Појачање је послато након америчких смртоносних ваздушних напада на ирачке групе отпора на ирачко-сиријској граници, што је изазвало ескалацију.

Америчка војска. (Фото: Flickr)

Према званичној сиријској новинској агенцији САНА, појачање је укључивало два одвојена конвоја.

У првом конвоју било је 40 возила натоварених камионима, хладњачама и цистернама који су превозили спаковане контејнере. Кренуо је ка граду Рмеилан. Други конвој обухватио је 20 камиона натоварених логистичким материјалом и опремом и упутио се у исти град.

Амерички војни конвоји ушли су раније током дана у подручје Џазире Хасака преко граничног прелаза Валид, крец́уц́и се према војним базама које су водиле америчке снаге у граду Рмеилан. Америчке трупе су 2016. године преузеле контролу над аеродромом Рмеилан у Хасаки да би подржале курдске борце против ИД-а.

Аеродром у близини града Рмеилан близу ирачке границе била је прва ваздухопловна база под контролом САД-а у Сирији коју су раније контролисале курдске Јединице за заштиту народа (YПГ) које подржавају САД.

Конвоји за снабдевање послати су након ваздушних напада САД на положаје ирачких Јединица народне мобилизације (ПМУ) у ирачко-сиријском пограничном подручју, усмртивши четири милитанта. Одмазда је била брза.

Дана 28. јуна ракетна ватра погодила је војну базу међународне коалиције коју предводе САД у близини нафтног поља Омар у Деир ез Зору. Појачање америчких снага у Сирији може бити сигнал за предстојец́у ескалацију усред притиска Вашингтона на Иран.

Снабдевање америчких војних база у северној Сирији није лак задатак. Тамо се редовно циљају и пресрец́у амерички конвоји снабдевања.

Ц́елије ИД-а често стоје иза напада ИЕД-има на конвоје на североистоку Сирије. Још један амерички непријатељ у пограничним областима са Ираком су проиранске снаге које вец́ више од годину дана изводе сличне нападе на америчке конвоје за снабдевање.

Амерички војни конвоји такође нису добродошли код локалног становништва, које подржава владу у Дамаску. На пример, 15. јуна, цивили су пресрели патролу Коалиције коју предводе САД у граду Фарфара на северу Хасаке.

Штавише, америчка војска редовно крши механизме за решавање сукоба наметнуте на североистоку Сирије. То је разлог зашто руске снаге блокирају америчке војне конвоје.

Русија активирала С-400 на Криму! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Сана

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА