Најновије

НОВИХ СЕДАМ ГОДИНА ИЗАЗОВА ЗА СИРИЈУ: Асадова победа се није доводила у уитање

Сиријски председник Башар ал-Асад положио је данас заклетву за свој четврти седмогодишњи мандат, након мајских избора које су Запад и опозиција описали као нелегитимне и лажне.

Башар ал Асад (Фото: САНА)

Церемонија полагања заклетве одржана је у председничкој палати уз присуство свештенства, чланова парламента, политичких и војних званичнике, преноси АП.

Уједињене нације процењују да више од 80 одсто Сиријаца живи испод линије сиромаштва, сиријска валута је у слободном паду, а основне услуге и ресурси су одавно дефицитарни или се нуде по огромним ценама.

Борбе су углавном утихнуле, али делови Сирије и даље су ван контроле владе, док стране трупе и различите фракције контролишу различите делове земље.

Готово половина предратног становништва Сирије или је расељена, или живе у суседним земљама и Европи као избеглице.

У рату који је почео 2011. године готово пола милиона људи је погинуло, десетине хиљада су нестале, а инфраструктура је девастирана.

Асада подржавају Иран и Русија који су послали своје војне трупе и помоћ која одржава режим током рата, док ЕУ и америчка влада криве сиријског председника и његове помоћнике за ратне злочине.

Амерички и европски званичници довели су у питање легитимност избора тврдећи да су њиховим одржавањем прекршене важеће резолуције УН за решавање сукоба и да није било никаквог међународног надзора изборног процеса.

Асад је на изборима освојио 95,1 одсто гласова, а званичници тврде да је излазност била 78,6 одсто од око укупно 18 милиона регистрованих бирача.

Асад је на власти од 2000. године и његова победа на мајским изборима није се доводила у питање.

Какав проблем сада има Бајден, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА