Најновије

ЕПС ПОКРЕЋЕ КОНТРАТУЖБЕ: Најавили кривичну пријаву

„Електропривреда Србије” је саопштила данас да ће поднети кривичну пријаву због, како истиче, нетачне и злонамерне тврдње представника удружења „Ефектива” Јована Ристића да грађанима више пута обрачунава камату на стара дуговања, такозвану „камату на камату”.

ЕПС (Фото: Јутјуб)

„ЕПС послује у складу са законом и најоштрије демантује наводе 'Ефективе'“, истиче се у саопштењу.

Како се прецизира, након истека предвиђеног рока за плаћање рачуна обрачунава се затезна камата, а „Електропривреда Србије” приликом обрачуна камате за неплаћена потраживања примењује начин обрачуна затезне камате и висину стопе затезне камате прописане Законом о затезној камати.

У саопштњу се објашњава да се стопа затезне камате утврђује на годишњем нивоу у висини референтне каматне стопе Народне банке Србије увећане за осам процентних поена.

Затезна камата се обрачунава применом простог интересног рачуна од сто и декурзивног начина обрачуна, без приписа обрачунате затезне камате главници истеком обрачунског периода.

На сваком месечном рачуну који се доставља купцима електричне енергије исказује се и обрачуната камата која је обрачуната за кашњење у претходном месецу.

Ова камата се састоји из обрачуна камате на неплаћени главни дуг из ранијих месеци за период кашњења у том месецу, као и камате за неплаћени главни дуг за претходни месец од дана доспећа (ако је то 28. у месецу то је 2 или 3 дана зависно од броја дана у месецу).

Овако исказана камата приписује се конту камате и на њу се не обрачунава камата у каснијим обрачунима.

У саопштњу се наводи и пример:

Ако купац има дуг по обрачуну за фебруар, који је доспео на плаћање 28. марта и које до данас није плаћено, биће му обрачуната камата по каматној стопи у складу са Законом на следећи начин: у марту 3 дана и биће приказана у рачуну март, у априлу 30 дана и биће приказана у рачуну за април, у мају 31 дан и биће приказана у рачуну за мај, и све до измирења главног дуга.

Ни у једном од ових рачуна нема обрачуна камате на претходно обрачунату камату, наглашава „Електропривреда Србије"

„Овакав принцип обрачуна камате је апсолутно у складу са законом и то је представник 'Ефективе' могао да се увери да је потражио каматни лист или приговорио на обрачун камате. Изјаве представника овог удружења нису тачни и очигледно да после изгубљене битке у вези са ставком 'трошак гарантованог снабдевача', удружење 'Ефектива' отвара нови 'фронт' ради сопствене медијске промоције и на штету ЕПС, а што је најгоре уз апсолутно, неоправдано збуњивање грађана”, истиче се у саопштењу, наводи Танјуг.

О промени у београдском СНС прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА