Најновије

ИНЦКО НАМЕТНУО ЗАКОН О ЗАБРАНИ НЕГИРАЊА ГЕНОЦИДА: Република Српска реаговала (ВИДЕО)

Високи представник у БиХ Валентин Инцко, коме мандат истиче 1. августа, донео је одлуку да искористи тзв. бонска овлашћења и наметне допуне Кривичног закона Босне и Херцеговине, којима се забрањује и кажњава негирање геноцида.

Републикс Српска (Фото: Влада Републике Српске)

Како је саопштено из Канцеларије високог представника Закон који следи и који чини саставни део ове одлуке ступа на снагу одмах, на привременој основи, све док га Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине предложено не усвоји у истом облику, без измена и допуна и без додатних услова, преноси Танјуг.

Текст измена Кривичног закона које је наметнуо Инцко у два додата члана гласи:

„Ко јавно подстрекне на насиље или мржњу усмерену против групе особа или члана групе одређене с обзиром на расу, боју коже, вероисповест, порекло или националну или етничку припадност, ако такво понашање не представља кривично дело из става (1) овог члана, биће кажњен казном затвора од три месеца до три године”.

Изменом у члану 3 Инцко је наметнуо да:

„Ко јавно одобри, порекне, грубо умањи или покуша да оправда злочин геноцида, злочин против човечности или ратни злочин утврђен правоснажном пресудом у складу с Повељом Међународног војног суда придруженом уз Лондонски споразум од 8. августа 1945. или Међународног кривичног суда за бившу Југославију или Међународног кривичног суда или суда у Босни и Херцеговини, а усмерено је против групе особа или члана групе одређене с обзиром на расу, боју коже, вероисповест, порекло или националну или етничку припадност, и то на начин који би могао да подстакне на насиље или мржњу усмерену против такве скупине особа или члана такве скупине, биће кажњен казном затвора од шест месеци до пет година”.

Измена закона подразумева и да ко кривично дело из чланова од (1) до (3) овог члана изврши тако да јавности учини доступним или јој дистрибуира летке, слике или друге материјале, биће кажњен затвором од најмање једне године.

А, ако је кривично дело из става од члана (1) до (3) овог члана почињено на начин којим се може пореметити јавни ред и мир или је претеће, злостављајуће или увредљиво, починилац ће бити кажњен затвором од најмање три године.

Затворску казну од најмање три године затвора добиће свако ко додели признање, награду, споменицу, било какав подсетник или било какву привилегију или слично особи осуђеној правоснажно за геноцид, злочин против човечности или ратни злочин, или именује јавни објект као што су улица, трг, парк, мост, институција, установа, општина или град, насеље и насељено место...

У образложењу одлуке Инцко наводи да свесни чињенице да помирења не може бити без признања злочина и одговорности, као и да говор мржње, величање ратних злочинаца и ревизионизам или отворено негирање геноцида, злочин против човечности и ратних злочина утврђених правоснажном судским одлукама угрожавају владавину права и представљају директну препреку миру, помирењу и изградњи поверења и на крају угрожавају изгледе за сигурну, мирну будућност Босне и Херцеговине.

Наводи и да је дубоко забринут због тога што истакнути појединци и јавне власти у Босни и Херцеговини и даље поричу да су акти геноцида, злочини против човечности и ратни злочини били почињени током оружаног сукоба, што појединци и органи власти јавно доводе у питање легитимитет пресуда које су донели Међународни кривични суд за бившу Југославију и Суд Босне и Херцеговине и да појединци и органи власти славе или величају осуђене ратне злочинце.

Додик: Инцко показао да је типични србомрзац; Српска одбацује одлуку

Одлука којом је Валентин Инцко, одлазећи високи представник у БиХ, наметнуо допуне у Казненом закону БиХ којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочинаца, показује да је он типични србомрзац и одмах кажем да Српска то одбацује - рекао је данас Милорад Додик српски члан Председништва БиХ на конференцији за новинаре у Бањалуци.

- Све говори о томе да он нема право на ову одлуку, која је правно неутемељена  - поручио је Додик.

Срби ово никада неће да прихвате. Ово је последњи ексер у ковчегу БиХ и БиХ не може да после овога да функционише - рекао је Додик. Поновио је да нема дијалога у БиХ.

- Геноцид се није десио - нагласио је Додик.

Додао је да Српска треба дати институционални одговор и да ће бити сазвана седница Народне скупштине Републике Српске следеће седмице.

- Позивам све политичке партије у Српској да делујемо јединствено, јер је ово питање Републике Српске и српског народа - рекао је Додик.

Како је Русија прешла са речи на дела, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика/РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА