Најновије

МЕРКЕЛ НА НОВОЈ МИСИЈИ: Хитно одлази у Украјину, имаће један веома осетљив задатак!

Немачка канцеларка Ангела Меркел, која посредује у кризи између Кијева и Москве, посетиће Украјину неколико недеља пре него што оде са дужности, објавила је данас канцеларија украјинског председника.

Ангела Меркел. (Фото: kremlin.ru)

Меркел ће Украјину посетити нешто пре прославе 30. годишњице украјинске независности и првог форума у организацији Кијева о руској анексији Крима.

- Немачка канцеларка Ангела Меркел намерава да посети Украјину 22. августа - објавио је на Фејсбуку Сергеј Никифоров, портпарол председничке канцеларије.

Теме посете биће сигурност и билатерални односи.

Немачка је један од главних помагача Украјини у кризи са Русијом која настала због руске анексије Крима, који је референдумом изгласао присједињење Русији.

Немачка и Француска посредници су у склопу тзв. "нормандијског" формата, којим се настоји пронаћи трајно решење за тај оружани сукоб, али без успеха.

Украјина ће дан након Меркелове, 23. августа, примити у посету челнике Пољске, Литваније и Летоније, са којима ће разговарати о анексији Крима, на првом форуму те врсте.

Меркел, која ће отићи са дужности након 16 година на власти након парламентарних избора у септембру, посету ће искористити и како би уверила Кијев да неће претрпети штету због изградње гасовода Северни ток 2, који би ускоро требало да буде завршен.

Гасовод ће преносити руски гас у Немачку преко Балтичког мора и заобићи Украјину, због чега ће Кијев изгубити део прихода од транзита руског гаса преко своје територије.

Лукашенко о уласку Белорусије у састав Русије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА