Најновије

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Срби у Сарајеву живе најмање од 14. века

Патријарх српски Порфирије рекао је у беседи у Саборној цркви у Сарајеву да православни Срби у овом граду живе најмање од 14. века и моле се Богу о чему сведочи и овај стари храм, те да различитости нису ту да би раздвајале већ окретале људе једне према другима.

Патријарх Порфирије (Фото: Јутјуб)

"На само неколико стотина метара налазе се богомоље народа других вера, које све потичу из истог корена - стваралачке љубави своје", рекао је српски патријарх, пренела је РТРС.

Препознавање свог идентитета и различитости, како је навео, није дато да би раздвајало већ било одскочна даска која баца једне према другима у загрљај.

"Не треба да дозволимо да споља неко насилно показује и указује. Као они који верујемо у Бога треба да будемо отворени једни према другима, да разговарамо једни са другима, да размењујемо искуство и љубав што је много више од једног спољашњег често политичког и политикантског дијалога", истакао је партијарх Порфирије.

Према његовим речима, треба оставити високопарне речи и светске политике и теорије и спустити се на најнижу могућу тачку вере у Бога.

"Нема те вере у Бога која је уткана у темеље овога града, а да не упућује да је сваки човек Богом створен, да нико не постоји без оног другог и да не постоји онај који може рећи да му други није потребан. Долазићемо овде у духу Јеванђеља и мира и да се утврђујемо у вери. Мир треба да буде алфа и омега наших хтења и напора", нагласио је српски патријарх.

Он је додао да је мало рећи да му је срце испуњено истинском радошћу што је по благослову и позиву митрополита дабробосанског Хризостома стигао у Саборну цркву, предивни град Сарајево и ову земљу.

"Сарајево је град, иако опточен планинама, ипак отворен са све четири стране света. Ово је јединствен град по богатству и лепоти оних који су га стварали са свим својим различитостима", рекао је патријарх Порфирије.

Да ли је сукоб опција за Републику Српску, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА