Најновије

ПОЧИЊЕ ТЕРОР: Контрола ковид пропусница од суботе, новчано кажњавање од понедељка

Председница Владе Ана Брнабић одржала је састанак са надлежним службама у вези са увођењем ковид пропусница, наводи се у саопштењу.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Састанку су, како се наводи, присуствовали и министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар здравља Златибор Лончар и директор Безбедносно информативне агенције Братислав Гашић.

На састанку је било речи о начину контроле ковид пропусница, очитавању дигиталних зелених сертификата, спречавању евентуалних злоупотреба као и о датуму почетка примене ове мере.

Одлучено је, како се наводи, да кажњавање правних и физичких лица почне од понедељка, 25. септембра. У суботу и недељу ће све инспекције бити на терену, како би, заједно са угоститељима, проверили у пракси како функционише систем. Ова одлука је донета из разлога пружања додатног времена угоститељима, како би пронашли што бољи и ефикаснији систем организације и контроле ковид сертификата.

„Циљ увођења ковид пропусница је искључиво заштита здравља свих становника Републике Србије, а никако новчано кажњавање грађана. Стога се Влада Србије нада да ће се и током два дана викенда грађани и привредници понашати одговорно, с обзиром на то да одлука о контроли ковид пропусница и новчаном кажњавању неће бити даље одлагана“, наводи се у саопштењу.

На  седници Владе, у консултацији са Кризним штабом за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид-19, донета је одлука да ће ковид пропусница бити валидна и у случају поседовања на Дигиталном зеленом сертификату и позитивног теста на антитела (ИгГ), не старијег од три месеца и урађеног у лабораторији у јавној својином који доказује довољно висок степен заштите у случају прележаног ковида.

„Подсећамо још једном да су ковид пропуснице, тј. контрола зелених сертификата, нешто што се већ дуго примењује широм света у угоститељским објектима. Та мера, као и вероватно многе остале епидемиолошке мере биће укинуте онога момента када степен вакцинације становништва достигне задовољавајући ниво. То ће, судећи по искуству осталих земаља, бити основ за постепено враћање у живот какав памтимо пре 2020. године“, наводи се у саопштењу Владе.

У Републици Србији доступне су четири врсте вакцина – кинеска вакцина Синофарм, руска вакцина Спутњик V, као и вакцине произвођача Фајзер и АстраЗенека. Вакцинација је могућа на свим вакциналним пунктовима и домовима здравља свакога дана, укључујући и дане викенда.

Мера о ковид пропусницама важиће 10 дана, после тога мораће оштрије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА