Најновије

ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ У ПЕКИНГ ПОСЛАТА СТРАВИЧНА ПРЕТЊА: Поруку послао лично Бајден, чека се одговор Кине!

Сједињене Државе ће помоћи у одбрани Тајвана и имају обавезу да бране то острво за које Кина тврди да јој припада, изјавио је амерички председник Џо Бајден, а Бела кућа нешто касније саопштила је да нема промене у политици према том острву.

Бајден (Фото: flickr. com)

- Да, ми имамо обавезу да то учинимо - рекао је Бајден на питање Си Ен Ен-а да ли ће САД стати у одбрану Тајвана, који се жалио на све већи војни и политички притисак из Пекинга да прихвати кинески суверенитет.

Иако је по закону Вашингтон обавезан да Тајвану обезбеди средства за одбрану, он је дуго следио политику "стратешке двосмислености" у вези са тим да ли ће војно интервенисати да заштити Тајван у случају кинеског напада, наводи агенција Ројтерс.

Бајден је рекао и да људи не треба да брину о војној снази Вашингтона јер “Кина, Русија и остатак света знају да смо најмоћнија војска у историји света”.

- Оно о чему морате да бринете је да ли ће се укључити или неће у активности које би их довеле у позицију у којој могу направити озбиљну грешку - изјавио је Бајден.

- Не желим хладни рат са Кином. Само желим да Кина схвати да се нећемо повући, и да нећемо променити ниједно од наших становишта - поручио је амерички председник.

Нешто касније је, међутим, реаговала Бела кућа која је саопштила да САД нису промениле своју политику према Тајвану и да председник Бајден није најављивао никакву промену.

- Одбрамбени однос САД са Тајваном у складу је са Законом о односима са Тајваном - изјавио је портпарол Беле куће, а преноси Ројтерс.

Навео је да ће САД наставити да поштују закон, да подржавају самоодбрану Тајвана, и да се против било каквим једностраним променама статуса кво.

- Председник није најављивао било какву промену у нашој политици и нема промене у нашој политици - закључио је портпарол.

Тајвански министар одбране је раније овог месеца рекао да су војне тензије између Тајвана и Кине на највишем нивоу у више од 40 година.

Кина, пак, поручује да је Тајван најосетљивије и најважније питање у њеним односима са САД, и осудила је оно што назива “дослухом“ између Вашингтона и Тајпеја.

Америчка војна база оштећена у нападима ловаца МИГ-29. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА