Најновије

СЕВАЈУ ВАРНИЦЕ У ЕУ ЗБОГ МИГРАНАТА: Урсула оштро обрусила чланицама - ништа од договора!

Лидери Европске уније нису успели да се данас договоре око политике према миграцијама, али је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла да ЕУ неће финансирати подизање „бодљикавих жица и зидова“, јавља Ројтерс.

Мигранти. (Фото: Јутјуб)

Агенција подсећа да иако је број миграната мали у односу на 450 милиона становника европског блока, ово питање омогућава јачање подршке националистичким и популистичким групацијама широм старог континента, што отежава постизање компромиса између чланица.

„Последњи месеци су показали да притисак миграције не јењава. Он заправо поново расте,“ рекао је нови аустријски канцелар Александар Шаленберг.

Пооштравање контроле спољних граница блока је од суштинског значаја, рекао је Шаленберг, подржавајући позив Литваније да ЕУ финансира инфраструктуру за чврсту границу попут дронова и ограде.

Међутим, Урсула фон дер Лајен се успротивила овом захтеву подсећајући на дугогодишњи став у Европској комисији и Европском парламенту да неће бити финансирања бодљикаве жице и зидова.

Како пеноси Радио Слободна Европа (РСЕ), лидери ЕУ задужили су Европску комисију да предложи решења, не наводећи цифре нити прецизирајући у овој фази на шта би новац требало да иде.

Око 5.100 миграната је стигло ове године преко Медитерана, показују подаци УН, а неколико хиљада је прешло у три државе чланице ЕУ преко суседне Белорусије.

Европска агенција за граничну и обалску стражу Фронтекс (Фронтеx) саопштила је овог месеца да је скоро 134.000 миграната покушало да пређе у европски блок, што је за скоро 50 одсто више него у првих девет месеци 2019. пре пандемије корона вируса.

Пољска и Мађарска одбијају да приме било ког мигранта са Блиског истока и из северне Африке.

Литвански председник Гитанас Науседа рекао је да је потребна физичка баријера да би се ЕУ краткорочно одбранила од могућег даљег миграторног притиска из Белорусије, који њене власти користе као оружје.

„Нико не зна шта ће бити сутра. Можда ће три, четири, пет хиљада миграната истовремено бити на граници или покушати да је пређу на различитим местима… Морамо да будемо одлучни,“ рекао је Науседа.

Прошле недеље је доњи дом пољског парламента гласао за владин план да се потроши око 400 милиона долара за подизање зида на граници Пољске са Белорусијом у покушају да се обузда прилив миграната.

Пољска је послала хиљаде војника на границу са Белорусијом, а такође је почела и изградњу ограде од бодљикаве жице.

Пољска, заједно са Летонијом и Литванијом, пријавила је драстичан пораст миграната из земаља попут Авганистана и Ирака који илегално прелазе границе из Белорусије.

ЕУ истиче да Белорусија подстиче миграције као облик хибридног ратовања осмишљен да изврши притисак на европски блок због санкција које је увела Минску.

Председник Белорусије Александар Лукашенко је то негирао окривљујући ЕУ за хуманитарну кризу на границама њених чланица.

Премијер Луксембурга је казао да би ЕУ требало да разговара и са Минском и са Москвом како би се пронашло решење, а не да уводи додатне санкције. Такође је позвао на заштиту људских права.

„Ти људи нису третирани адекватно ни у европским земљама“, рекао је Гзавије Бетел.

ЕУ је пооштрила правила о азилу и на својим спољним границама откако је пре шест година више од милион избеглица и миграната стигло у Европу преко Средоземног мора, склопивши споразуме са земљама попут Турске и Либије да остану у њима и другде дуж глобалних рута.

Антифа терористи прекинули богослужење! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА