Најновије

КИЈЕВ И АМЕРИКАНЦИ СПРЕМАЈУ КОНТРАУДАР: На западу Украјине се формира нова армија

Северно од Харкова воде се интензивне борбе. Са неких позиција руске војске град се већ „добро види“.

У првом приближавању том граду, руски оклопни клинови су се под заштитом авијације пробијали путевима. Сада се граду примиче – фронт.

Иза руских војних јединица, које напредују, иду припадници Националне гарде (жандармерије). И, у сваком ослобођеном месту се формира војно-цивилна администрација.

Савезничке снаге Русије и армија двеју донбаских република сасвим су се примакле Славјанску и Краматорску које кијевска хунта има намеру да брани “као Мариупољ”.

Периферија Славјанска већ осећа ударну моћ руских хаубица.

Пуна опсада ће почети чим падне Северск, за који се воде борбе, а армија Луганске Републике буде пребачена на «доњецки фронт». Део према Авдејевски, а део према Краматорску.     

Сами Украјинци су са својих позиција јутрос тукли шири центар Славјанска, па је извесно да ће покушати да за то оптуже Русију.

Са ослобађањем Лисичанска, цела територија ЛНР прешла је под контролу Луганска, па ће цео њен Други корпус «братски ратовати на страни ДНР». 

Упркос свему, Кијеву говоре о „августовској контраофанзиви“. Прво су тврдили да ће уследити у јулу.

Намера Пентагона и врхушке НАТО је да на западу Украјине и у Пољској формирају тзв. украјинску резервну армију. Ради тога су у Лавов стигли амерички генерали и пуковници који су претходно формално напустили војну службе. Већина има између 45 и 50 година.

Сада, међутим, више не говоре о комплетној армији већ о корпусу, а то је 30-35 хиљада војника.

По једној верзији, могли би покушати контраудар од Харкова према Купјанску. А по другој: из Дњепра или Кривог Рога преко Запорошке области према Азовском мору.

У сваком случају, око Харкова војни врх Украјине већ држи око 35.000 војника.

Независно од овога, сасвим је могуће да ће битка за Авдејевку почети истовремено са борбама за Славјанск и Краматорск.

Савезничке снаге Авдејевку, од које до Доњецка има само 10 км (од суседног утврђеног насеља Пески – још мање), неће атаковати «са чела». Зато је већ заобилазе са севера и југозапада.

У биткама за Мариупољ и Волноваху Укри изгубили 30-35 хиљада, али је дуж линије Славјанск-Краматорск-Дружковка-Константиновка-Авдејевка још их је око 100.000.

У моменту почетка руске специјалне операције, наспрам ЛНР и ДНР Украјина је имала 120-150 хиљада својих пробраних војника.

Да Русија није предухитрила Кијев, украјински напад на Доњецк са његових 900.000 становника и оближњу Макејевку са 500.000, претворио би се у прави масакр са десетинама хиљада убијених цивила.   

Јер, тада је између Дебаљцева и Мариупоља стајао само Први корпус ДНР, а то је једва 15.000 људи.

Шојгу је проговорио о најновијим руским ракетама. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА