Најновије

Новинар Тајмса Лукас: Британија ће имати довољно муниције за два дана у случају сукоба са Русијом

Ако Велика Британија уђе у војни сукоб са Русијом, имаће довољно граната само за два дана, пише новинар Едвард Лукас у тексту у листу Тајмс.

„Ноћна мора за сваког војника долази у британске оружане снаге у случају рата са Русијом. Детаљи су високо поверљиви, мада вероватно нису за Русе.

Али укупна слика је мрачна и јасна: Британија нема довољно опреме да изврши свој главни војни задатак. Прошле недеље, на конференцији о копненом ратовању, речено је да ћемо при уобичајеној руској брзини ватре остати без муниције а артиљеријских граната имаћемо за само два дана“, рекао је он.

Према Лукасу, Британија може да се нада само америчкој помоћи.

„Када нам нестане конвенционалне муниције, између нас и пораза ће стати само појачани Американци или нуклеарно оружје“, рекао је новинар.

Истовремено, додао је, у Русији знају да су „деценије самозадовољства и смањења трошкова довели до тога да су британске оружане снаге лоше опремљене“, што је значајан проблем за Лондон.

Аутор је подсетио да је последњи пут Велика Британија извела велику оклопну вежбу пре више од 20 година – у Оману 2001. године.

Проблеми који су тада идентификовани са поузданошћу опреме и доступношћу резервних делова, горива и других материјала од тада су се само погоршали, закључио је Лукас.

Прошле недеље бивши начелник британског генералштаба генерал Ричард Денат рекао је да је војска у ужасном стању: нема довољно борбених возила, артиљерије, ПВО опреме и других врста наоружања.

У том контексту, Лондон наставља да испоручује оружје Украјини, снабдевајући је противтенковским бацачима граната, оклопним возилима, противваздушним системима, артиљеријом великог домета, ракетама земља-брод и беспилотним летелицама.

Поред тога, британске власти су издвојиле 1,3 милијарде фунти за подршку режиму у Кијеву.

Москва је са своје стране више пута говорила да снабдевање западним оружјем само продужава сукоб у Украјини, а транспорт оружја постаје легитимна мета руских трупа.

Mуниција није једини проблем Британије, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА