Најновије

ТЕРМИНАТОР СТИЖЕ: "Уран" - руски робот који ће променити ратове будућности, а већ је прошао пакао Сирије! (ВИДЕО)

Руска војска је добила борбени роботизовани систем "Уран 9", намењен за извиђање, директну ватрену подршку војсци, као и уништавање непријатељских оклопних возила и друге војне опреме.

Уран (Фото: Јутјуб)

Експерти оцењују да би тај систем могао кардинално да промени баланс снага у војним сукобима у будућности.

Генерални директор концерна "Калашњиков" Владимир Дмитријев је рекао да је "Уран" добра научна и техничка основа за будуће производе.

Тај систем је тестиран у Сирији и он ће, узимајући у обзир борбену употребу у тој арапској републици, бити дорађен.

- Сирија је одличан полигон за тестирање који омогућава да се покажу јаче и слабије стране сваког оружја - рекао је Дмитријев.

На роботизованом комплексу тешком 12 тона инсталирани су: комплекс "Атака" са противтенковским ракетама, реактивни бацачи пламена "Шмељ М", аутоматски топ 2А72 калибра 30 милиметара и митраљез калибра 7,62 милиметра.

- 'Уран 9' је даљински управљано гусенично возило које спада у категорију теренских борбених беспилотних возила. Овај робот је у стању да спроводи инжењерско извиђање, погађа различите типове циљева, уништи нисколетеће ваздушне мете. У куполи се налази његово оружје: 30-милиметарски аутоматски топ, митраљез и ракетно наоружање, које се састоји од противтенковских навођених ракета 'Атака', противваздушних ракета 'Игла' и реактивних бацача пламена 'Шмељ М'. Тог робота су, како се то каже, наоружали 'до зуба' - рекао је руски војни експерт Виктор Баранец.

Експерт додаје да руска војска сада добија мању партију роботизованих система "Уран 9", коју ће темељно испробати и тестирати, како би ти системи били додатно побољшани.

Баранец наводи да беспилотна возила постају показатељ нивоа војно-техничког развоја руске војске.

- Присуство 'Урана 9' у руској војсци говори о томе да руководство Министарства одбране иде у корак са трендовима војно-техничког развоја, пошто је роботизација војске стратешки правац њеног развоја у савременим условима. Управо беспилотна возила постају показатељ војно-техничког развоја армија. И руска армија се овде налази у првим редовима - подвукао је Баранец.

Западни експерти су раније оценили да је "Уран 9" показао да је у технолошком смислу вец́ наступила ера беспилотних тенкова, а да само остаје питање како ће различите армије њима располагати. Русија их је тестирала и почела да их користи пре свих.

Прочитајте ОВДЕ шта је то “Глаз”?

Извор: rs. sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА