Најновије

КОМАНДАНТ КФОРА: КБС може на север тек после мог одобрења

Командант Кфора Франко Федеричи изјавио је данас да припадници Косовских безбедносних снага (КБС) могу да оду на север Косова и Метохије само пошто од њега за то добију дозволу, преноси Економија онлајн.

КФОР (Фото: flickr)

Федеричи је у интервјуу за ТВ Кљан Косова рекао да је став НАТО-а о КБС-у јасан и да Алијанса доследно подржава развој КБС-а у оквиру њиховог првобитног мандата, у сврху цивилне заштите.

Командант Кфора је поновио да НАТО очекује поштовање споразума који су привремене приштинске институције потписале са Алијансом по том питању.

Оценио је и да је безбедносна ситуација на КиМ стабилна и да је КФОР пажљиво надгледа.

"И даље смо потпуно усредсређени на свакодневну примену мандата мисије Кфора на основу Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, како бисмо осигурали безбедно окружење и слободу кретања на добробит свих заједница", рекао је Федеричи.

Истакао је да је Кфор спреман да предузме неопходне мере за спровођење мандата УН, оценивши да је тзв. Косово постигло много у погледу безбедности последњих година, али да и даље постоје изазови, укључујући утицај организованог криминала, илегалних економских активности и штетну реторику засноване на етничкој припадности.

Одговарајући на питање о одлуци општине јужна Косовска Митровица да обезбеди простор за изградњу касарне КБС-а на северу КиМ, он је рекао да је то одлука привремених косовских институција и да то није питање за Кфор.

Федеричи је рекао да Кфор прати ситуацију, комуницира са свим институцијама и заједницама на КиМ и има сталне контакте са министром одбране Србије, као и са међународним организацијама на Косову, посебно са ЕУ.

Одговарајући на питање да ли то што је КБС недавно први пут учествовао у вежби "Бранилац Европе 21" сигнал да процес трансформације КБС-а добро напредује, командант КФОР је рекао да је потребан дуг процес да би били промењени тренутни капацитети КБС и да би оне постале војска.

Федеричи је указао да се то не постиже преко ноћи или само доношењем закона и да ће за то бити потребно много година.

"Став НАТО-а о КБС-у је јасан и доследан. Подржавамо развој КБС-а у његовом првобитном мандату, као снага цивилне заштите", закључио је Федеричи.

О питању цркве у Северној македонији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА