Најновије

САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН НИЈЕ ИЗАБРАО ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА: Додик иНебензја 'покопали протекторат

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Савет безбедности УН није изабрао високог представника јер, како се могло видети, није било консензуса за његов избор у оквиру тог тела, које је по одредбама Анекса 10 Дејтонског мировног споразума једино овлашћено да одлучује о именовању високих представника.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Додик је за Срну оценио да се стога не може говорити о легитимитету високог представника у БиХ којег намећу одређене државе мимо одредаба прописаних Дејтонским споразумом, преноси РТРС.

Упитан да прокоментарише обраћање министарке иностраних послова у Савету министара Бисере Турковић на синоћној седници СБ УН без сагласности свих чланова Председништва БиХ, Додик је истакао да је њеним антиуставним понашањем пред Саветом безбедности Председништво БиХ деградирано, док је његова Уставом загарантована позиција уништена.

"Бисера Турковић ни јуче пред СБ УН није била министар иностраних послова у Савету министара, већ изасланик бошњачке политике коју у Председништву заступају чак два члана. Госпођа Турковић је, мољакајући за наставак протектората у земљи у којој је министар, превазишла Бисеру која је из света доносила урме док су грађани БиХ из Србије добијали вакцине и спасавали голе животе", констатовао је Додик.

На седници Савета безбедности, која је одржана синоћ, руски амбасадор у УН Василиј Небензја изјавио је да Русија није сагласна са именовањем Кристијана Шмита за новог високог представника и да оно није легитимно, нити има политичку подршку за одржавање мира.

Небензја је рекао и да министарка Бисера Турковић нема законско право да говори у име сва три народа у БиХ пред СБ УН, већ да је изнела лично мишљење.

Руски амбасадор је подсетио да су земље чланице Савета безбедности добиле писмо српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика у којем се наводи да Турковићева нема законско право да говори у име свих страна.

О југословенској судбини Украјине прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА