Најновије

ДОДИКИ: Декларација у Бундестагу игра недораслих политичара

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да је изненађујуће да је једна озбиљна земља попут Немачке себи дозволила толико необјективности и истакао да је декларацију, достављену Бундестагу, писао муслимански лоби.

Милорад Додик (Фото: РИА Новости)

Та декларација, каже Додик, представља игру недораслих политичара.

"Уколико заиста желите помоћи, саслушајте све стране и не приступајте површно односима у БиХ. У свим њиховим декларацијама само су Срби и Хрвати криви, а муслимани не. Мора се признати да муслимански лобисти добро одрађују посао. У таквој Изетбеговићевској БиХ, какву покушавају да наметну, јасно је, нема места за Србе и Хрвате. Жалосно за Немачку и њихову спољну политику", написао је Додик на Твитеру.

Додик је на тај начин реаговао на предлог резолуције владајућих странака у Немачкој о БиХ, односно захтеву да влада пружи јачу подршку БиХ с обзиром на, како кажу, растуће тензије и сецесионистицке политике у земљи.

У предложеној резолуцији се, између осталог наводи, да је Дејтонски споразум оставио БиХ без функционалних државних структура и сачувао етничке поделе које су се продубиле као резултат рата уместо да буду превазиђене. Резултат је, кажу, устав који је делимично недемократски, подстиче клијентелизам и дискриминише многе грађане БиХ.

Посебно су истакли политичке активности, како се наводи, "етничких националистичких политичара попут Милорада Додика, тренутно члана државног Председништва и Драгана Човића, председника странке ХДЗ БиХ", тврдећи да оне "имају за циљ да униште Босну и Херцеговину као државу и дом разноликог становништва".

"Ова политика је претња миру у југоисточној Европи. То је неприхватљиво и захтева одлучан, чврст отпор Европске уније, њених држава чланица и међународне заједнице", стоји, између осталог, у веома опширном тексту предлогу.

Бундестаг се јуче није изјашњавао о предложеном документу, који је упућен на даљу расправу.

БиХ да се ослободи међународног интервенционизма

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да БиХ нису потребни специјални представници, већ јој је потребно да се ослободи међународног интервенционизма.

"Народи у БиХ једини имају право да доносе одлуке од којих зависи како ће се њихови животи одвијати. Никакве интервенције не могу БиХ сачувати од пропадања уколико нема заједничког договора три конститутивна народа", написао је Додик на Твитеру.

Он је поручио да је БиХ специјалан случај, што најбоље показује број специјалних изасланика које има.

"Најаве долазака нових показују да је политика странаца доживела потпуни крах, али да и даље желе да уређују односе овде", навео је Додик.

О доласку Сергеја Лаврова у Београд прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА