Најновије

ЛАВРОВ ОТКРИО: Да ли је Додик Путинов човек? (ВИДЕО)

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је у ексклузивном интервјуу за Радио-телевизију Републике Српске да Запад покушава нелегално да подстиче деловање Сарајева да доноси спољно-политичке одлуке без било каквог узимања у обзир мишљења Републике Српске и да је то најгрубље кршење Дејтонског споразума.

Сергеј ЛАвров (Фото: МСП Русије)

- Став БиХ, наравно, има значај само ако се ослања на принципе Дејтона, који гласе да се све одлуке доносе само на основу сагласности два ентитета и три конститутивна народа. Оно што сад Запад покушава да нелегално подстиче деловање Сарајева да доноси спољнополитичке одлуке без било каквог узимања у обзир мишљења Републике Српске - то је најгрубље кршење Дејтона - рекао је Лавров на питање како Русија посматра једнострано понашање појединих бх. амбасадора о питању санкција Русији без институционалног одговора.

Он је истакао да "Запад ради све да би у оквиру тзв. реформе бирачког процеса натерао Хрвате да прихвате да ће их, као и пре, у заједничким институцијама БиХ представљати Бошњаци или људи који су потпуно политички сагласни са Бошњацима".

- Ја не желим да кажем да Бошњаци нису у праву у нечему, али дејтонска начела захтевају сагласност три конститутивна народа. И, што се тиче самосталности БиХ, обратите пажњу, Американци имају посебног амбасадора који је надлежан за провођење бирачких реформи у БиХ, и то у многоме говори колико су самосталне власти у Сарајеву - рекао је шеф руске дипломатије.

Лавров је рекао да Кристијан Шмит нема легитимитет високог представника јер није изабран у складу са процедуром. Такав нелегитимни избор Запад је одобрио јер, према његовим речима, тако жели да манипулише Босном и Херцеговином због својих интереса и да од БиХ прави још једну базу за ширење НАТО на Балкану.

Говорећи о очекивањима Сарајева да Шмит наметне одлуку и забрани српском члану Председништва БиХ и лидеру СНСД-а Милораду Додику кандидатуру на изборима, Лавров је рекао да би то била противзаконита активност, јер Шмит уопште нема легитимитет.

Међутим, како је рекао, Запад ће покушати да искористи Бошњаке и створи још једно безакоње.

- Оно што се ради према Додику је заиста јако узнемирујуће, зато што је он у суштини један од веома малог броја политичара који се реално бори за дејтонске принципе. Он ништа није урадио у Републици Српској и у оквиру Председништва БиХ што је супротно Дејтонском споразуму. То управо раде западњаци и нажалост, то раде Бошњаци, зато што Запад жели да искористи Бошњаке да би одузео народима у БиХ идентитет и претворио и Србе и Хрвате и Бошњаке у неко цивилно друштво, како они кажу - навео је Лавров.

Додао је да је то заправо захтев да се забораве корени, култура и традиција, искључиво из интереса Запада да постигне своје геополитичке циљеве на Балкану.

Лавров је рекао да је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик један од ретких политичара који се бори за поштовање Дејтонског споразума.

Говорећи о наводима да је Додик "Путинов човек", Лавров је рекао да то није тачно, те да је Додик пријатељ Руске Федерације.

- Додик јесте наш пријатељ, а ми смо његови пријатељи и то је то. Иако Запад, знате како се код нас каже - свако прича о ономе што га боли. Запад не може ни да замисли да нека земља на Балкану може да буде независна, да неки политичар на Балкану може да буде независан, зато што је Запад навикао да користи различите Кристијане Шмитове, како би свима управљао и како би све уцењивао и постављао ултиматуме - рекао је шеф руске дипломатије.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА